Femeile din România sunt şi în ziua de azi discriminate în ceea ce priveşte statutul lor în societate, şi asta din cauza vechiului principiu moştenit de pe timpul lui Ceauşescu potrivit căruia “femeia trebuie să stea acasă, la cratiţă, şi să crească copii”. Din păcate, şi azi, chiar dacă muncesc cot la cot cu bărbaţii, femeile sunt plătite mult mai prost, în medie cu 7,3 la sută mai puţin.
Anca Argintaru (37 de ani), coafeză şi frizeriţă la un salon “Igiena” din cartierul bucureştean Berceni, are un salariu lunar de circa nouă sute de lei. Acestuia i se adaugă bacşişurile pe care angajata le primeşte din partea clientelor mulţumite |
Stan Silvanciu (62 de ani) lucrează la o frizerie de cartier şi spune că nu câştigă mai mult de 1.000 de lei lunar. El crede că bărbaţii sunt mai căutaţi în domeniul lui pentru că sunt mai calmi şi mai serioşi, iar aceste calităţi se oglindesc şi în salariile mai mari |
Cele mai mari diferenţe sunt în comerţ şi în asigurări
Potrivit unor studii realizate de Institutul Naţional de Statistică pe anul 2008 şi publicate recent de Blocul Naţional Sindical, există domenii unde discrepanţa între câştigurile femeilor şi cele ale bărbaţilor e foarte mare. Spre exemplu, în asigurări, bărbaţii câştigă cu 31,3% mai mult decât sexul frumos, iar în comerţ diferenţa e de 25,6% tot în favoarea sexului tare. Chiar şi în învăţământ există diferenţă de salarizare între bărbaţi şi femei. Astfel, aceştia câştigă cu 16% mai mult decât femeile.
“Această deosebire de statut dintre femei şi bărbaţi se moşteneşte în România de mulţi ani. Bărbaţii au fost şi sunt în continuare cei care ocupă cele mai multe funcţii în structurile statului, cum se întâmplă, de exemplu, în Parlament. Rolul femeii s-a redus în perioada ceauşistă la cel de a creşte copii şi de a avea grijă de gospodărie, mentalitate care se moşteneşte şi azi”, ne-a explicat conf. dr. Ştefan Ungureanu de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Transilvania.
Această concepţie discriminatorie se perpetuează, din nefericire, şi azi, la 20 de ani de când, se zice, ne-am recâştigat «libertatea»!