Locotenent Olimpia Mirea are 27 de ani și mărturisește că a dat tocurile și rochiile pe uniforma militară. E cel mai mic dintre sacrificiile pe care le-a făcut pentru că, spune ea, armata înseamnă rigurozitate, notează reporterntv.ro. Tânăra spune că, de multe ori, a fost nevoită să pună familia și prietenii pe plan secund.
De trei ani, Olimpia Mirea lucrează în cadrul Forțelor Navale Române și a ales această carieră datorită fratelui ei, care este tot militar.
„A fi femeie în armată e mai deosebit decât a fi femeie în sistemul medical sau în orice alt domeniu. Consider că lucrăm de la egal la egal. Ceea ce poate îndeplini un bărbat, poate foarte bine să îndeplinească și o femeie”, a declarat Locotenent Olimpia Mirea
Din 2014, Olimpia este comandant de grup de luptă navigație și observare în Marina Română pe Dragorul Maritim 30 Alexandru Axente. A luat parte la exerciții internaționale atât în apele Mării Negre, cât și în Marea Marmara și Marea Egee.
Femeile din Armata Română au luptat în Afganistan împotriva talibanilor
La 28 de ani, Nicoleta Pavăl a ales uniforma, pentru că este mândră să-și reprezinte țara. Spune însă că nu i-a fost simplu să se impună într-o breaslă dominată de bărbați.
„Uniforma militară, pentru mine, înseamnă foarte mult. Este poate principalul motiv pentru care astăzi sunt femeie în armată. Întotdeuna mi-a creat sentimentul de siguranță”, a declarat Nicoleta Pavăl (foto)
Mirela Gheorghe lucrează în cadrul Brigăzii 9 Mecanizate “Mărășești”, iar timp de 6 luni a fost detașată într-o misiune în Afganistan. Despre stilul de viață din armată, spune că fie îl iubești, fie îl detești.
„Noi suntem mai puține. Împreună, cot la cot, putem să desfășurăm activitatea așa cum trebuie și noi, ca femei, alături de ei, putem să ne îndeplinim misiunea noastră de militar”, a precizat Mirela Gheorghe (foto)
Elena Croitoru este colegă cu Mirela în cadrul Brigăzii 9 Mecanizate “Mărășești”. Ca femeie, crede că și-a asumat orice posibil eșec, însă a luptat mereu cu gândul că va reuși. La 46 de ani, Armata reprezintă pentru ea un vis împlinit.
„Femeie în armată înseamnă în primul rând să fii militar. Nu te detașezi de celelalte responsabilități pe care le implică statutul de femeie. Există prejudecăți, precum că femeia nu ar avea ce să caute în armată”, a povestit Elena Croitoru (foto), pentru sursa citată.
Răbdarea și delicatețea sunt atribute care le-au ajutat, probabil, pe femeile din Armata Română să fie apreciate înr-o lume a bărbaților.
sursă foto: reporterntv.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro