Cuprins:
„Din ce în ce mai mulți în fiecare zi”
„Unde este fiul meu? Ce s-a întâmplat cu el?”, a spus o femeie pe nume Liudmila Borisova într-un videoclip care a fost postat săptămâna trecută pe VK, cel mai mare site de socializare din Rusia.
Soția unui alt soldat rus a scris: „Fiul nostru întreabă tot timpul unde este tatăl său. Nu am idee ce să-i spun”. Unii s-au săturat să aștepte un miracol și vor răspunsuri de la președintele Putin.
Ekaterina Brileva, soția unui militar rus despre care nu se mai știe nimic, a declarat într-un videoclip adresat lui Putin și înalților oficiali că cel puțin 300 de soldați din brigada de pușcași a soțului ei sunt dispăruți în Ucraina.
„Și sunt din ce în ce mai mulți în fiecare zi”, a adăugat ea în apelul colectiv al soțiilor, mamelor și surorilor bărbaților.
Brileva a spus că principala morgă militară din Rostov-pe-Don, un oraș mare de lângă granița cu Ucraina, era plină cu cadavrele soldaților ruși.
„Spitalele sunt, de asemenea, supraaglomerate și, prin urmare, li se interzice să ofere informații familiilor. Avem dreptul să știm ce s-a întâmplat cu cei dragi. De ce ne ascund adevărul?”
Numărul exact al trupelor ruse dispărute de la invazia pe scară largă a Ucrainei începută în 2022 este neclar. În ianuarie, un oficial din Ucraina a declarat presei că membrii familiei a peste 50.000 de soldați ruși au făcut apel la un site web susținut de Kiev, care îi ajută să-i localizeze pe cei dragi, morți sau vii.
„Sunt mulți ruși dispăruți pe câmpurile de luptă și rămășițele lor sunt devorate de câini. Rusia nu are niciun interes să-i identifice”, a spus Bohdan Okhrimenko, un oficial ucrainean.
Cifrele reale, de două ori mai mari
În decembrie, Anna Tsivileva, adjunct al ministrului rus al Apărării, care este rudă cu Putin, a lăsat să scape informația potrivit cărei rudele a 48.000 de soldați au furnizat mostre de ADN în încercarea de a afla despre soarta soților, fiilor și fraților lor care dispăruseră pe câmpurile de luptă din Ucraina.
Au existat peste 100.000 de morți verificate ale trupelor ruse de la începutul invaziei totale a lui Putin în urmă cu trei ani, potrivit serviciului rusesc al BBC și Mediazona, un site web al opoziției.
Se crede că cifra adevărată este de aproximativ două ori mai mare. De asemenea, se crede că zeci de mii de soldați și-au pierdut cel puțin un membru.
„Toată țara strigă că nu-i abandonăm pe ai noștri, dar, în realitate, nimănui nu îi pasă”, a spus o femeie din Moscova, sub condiția anonimatului.
„Foarte puțini oameni știu sau le pasă câți dintre soldații noștri au murit în Ucraina.
„Convingeți, promiteți, plătiți!”
Nu a fost întotdeauna așa. Când Kremlinul a trimis trupe în Cecenia în anii 90, mamele recruților au apărut ca o forță puternică împotriva războiului, precum și critici vocali ai abuzurilor din cadrul armatei ruse.
Sub Putin, soțiile și mamele trupelor din Ucraina încă nu s-au unit într-o mișcare semnificativă.
În parte, asta se datorează faptului că mulți dintre ei susțin invazia și obiecțiile lor se limitează la pledoaria pentru un tratament mai bun pentru propriii soți și fii. Brileva, femeia care a înregistrat apelul către Putin, a refuzat să comenteze atunci când a fost abordată de The Times.
Soția unui alt soldat dispărut a răspuns la o cerere de interviu întrebând: „Cui aparține Crimeea?” o referire la peninsula ucraineană care a fost anexată de Rusia în 2014. Ea a blocat orice alte mesaje.
Regimul lui Putin nu s-a sfiit în a reprima protestele unora dintre soțiile și mamele bărbaților care au fost mobilizați la război. Poliția a făcut zeci de arestări la un miting de anul trecut, care a avut loc la Moscova pentru a marca a 500-a zi de la mobilizarea la nivel național.
Se crede că Kremlinul le-a spus oficialilor să oprească răspândirea demonstrațiilor cu orice preț. „Convingeți, promiteți, plătiți. Orice, atâta timp cât nu se iese în stradă”, li s-ar fi spus oficialilor.
Unii soldați ruși au spus că serviciul de securitate de stat FSB le-a ordonat să-și pună soțiile să tacă. Maria Andreeva, cea mai proeminentă dintre protestatare, a fost desemnată „agent străin” de către Kremlin după ce a acordat interviuri presei occidentale, inclusiv The Times.
Noi convocări
Rusia a convocat săptămâna aceasta 160.000 de recruți în armată cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, în cel mai mare proiect din 2011. Măsura a venit după ce Putin a declarat că Rusia își va crește numărul de militari activi la 1,5 milioane.
Convocarea de două ori pe an este diferită de mobilizare, care a intrat în vigoare o singură dată de la începutul războiului.
Moscova a spus că recruții nu au fost trimiși în Ucraina, dar au existat numeroase rapoarte despre ei luptând în război.
Se știe că aproximativ 160 au murit, deși numărul real poate fi mult mai mare. Nu toți au fost uciși în luptă cu forțele ucrainene. Anul trecut, Artiom Antonov, un tânăr recrutat în vârstă de 19 ani, a fost împușcat de propriul comandant după ce a refuzat să lupte.
Între timp, familiile soldaților din Rusia dispăruți continuă să aștepte vești din Ucraina care s-ar putea să nu vină niciodată. „Nu avem nicio informație despre ceea ce s-a întâmplat”, a spus Tatiana Butaeva, al cărei soț a dispărut din ianuarie. „Unitatea lui nu ne contactează deloc”, a spus ea. „Autoritățile nu vor să facă nimic. Este ca și cum nu le pasă. Nu este clar de ce se întâmplă asta”.