Moroii sunt, în credinţa populară, sufletele copiilor avortaţi sau morţi înainte de a fi botezaţi şi care devin strigoi după şapte ani. Atunci sufletele pruncilor încep să plângă după taina bisericească de care nu au avut parte. Elena Ostăcioaia (62 de ani), din Liteni, judeţul Suceava, ştie asta încă de tânără. De câte ori aude plânsete de copil, care vin dinspre locurile unde sunt îngropaţi pruncii, ea îi botează, ca să le liniştească sufletele.
Ca să îi linişteşti, trebuie să îi botezi
Femeia povesteşte că dacă nu-i aude nimeni plânsul şi pruncul mort rămâne nebotezat, sufletul devine moroi şi începe să bântuie gospodăria în care ar fi trebuit să crească. “Strigoii ies din cimitir şi plâng pe la uşile caselor.
Atunci, dacă nu ai o năframă sau o pânză, rupi o bucată din cămaşă şi o arunci în direcţia de unde vine plânsul, zicând că se botează Ion sau Ioana, faci cruce şi mergi mai departe”, explică bătrâna. Mai mult, aceasta recunoaşte că la cererea unor mame ea însăşi a botezat câţiva copii morţi.
Aici se face slujbă pentru pruncii născuţi morţi
“Pruncii morţi care nu au fost creştinaţi nu se mai botează niciodată. Este o înşelătorie la drumul mare a celor care încearcă să facă asta”, spune, revoltat, preotul Constantin Diaconaşu, de la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Suceava.