Sunt insarcinata si as vrea sa stiu daca am voie sa urmez tratamente stomatologice in timpul acestei perioade.
A.M., Bucuresti
Pentru rezolvarea unor probleme stomatologice minore, cel mai sigur, daca nu le-ati rezolvat inainte de a fi insarcinata, este trimestrul al doilea de sarcina. Este bine ca anumite tratamente, cum ar fi realizarea de lucrari protetice sau interventii de chirurgie orala, tratamente parodontale sa fie temporizate pana dupa nastere. In general, in trimestrul al doilea de sarcina este bine sa se trateze doar probleme minore (carii simple, de exemplu) sau urgente, acestea putandu-se realiza fara sa se pericliteze sanatatea mamei si fatului.
In aceasta perioada a sarcinii se poate face in cadrul tratamentului stomatologic si anestezie, fara vasoconstrictor, acesta fiind interzis a se administra in primul trimestru de sarcina datorita interferarii cu perioada de organogeneza a fatului (perioada formarii majoritatii organelor interne). Tot in primul trimestru este interzisa realizarea de radiografii dentare.
Tratamentele stomatologice trebuie evitate in aceasta perioada si din cauza existentei pericolului de avort. Totusi, este bine ca inca de la inceputul sarcinii sa va prezentati la medicul stomatolog, acesta urmand sa va faca un instructaj privind igiena, aceasta fiind foarte riguroasa, stiindu-se ca din cauza schimbarilor hormonale caracteristice si modificarilor caracteristice din alimentatie, gravida este predispusa la afectiuni gingivale (gingivita de sarcina, tumoarea de sarcina etc.) precum si la o evolutie mai rapida a cariilor dentare.
In ultimul trimestru de sarcina trebuie evitat de asemenea orice tratament stomatologic, pentru ca exista riscul de nastere prematura.
Dr. Andrei Tirpea
Medic dentist