În Ordonanţa de Urgenţă adoptată se menţionează că, în prezent, femeile se pensionează la vârste mai mici decât bărbaţii, ceea ce reprezintă o discriminare şi o atingere adusă dreptului la muncă şi o vătămare a dreptului la un nivel de trai decent.
Astfel, Guvernul precizează că, potrivi deciziei Curţii Constituţionale, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raporturilor de muncă, până la împlinirea vârstei de de pensionare prevăzute de lege pentru bărbaţi, exerciţiul dreptului la muncă nu este condiţionat de încheierea unui nou contract şi de voinţa angajatorului.
Astfel, femeile vor ieşi la pensie la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, sau pentru salariata care optează, în scris, pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani.
În plus, acestea vor ieşi la pensie la data comunicării deciziei de pensie, în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare şi la data deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în cazul invalidităţii, de gradul I sau II.
Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a cotninua activitatea, se mai menţionează în Ordonanţă.
„Vârsta de pensionare ar putea creşte în curând. „Cu un an, doi”, spunea Tudose, în septembrie 2018.
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, preciza, atunci, că nu s-a luat în calcul creşterea vârstei de pensionare şi nici egalizarea acestui plafon între femei şi bărbaţi, în noua lege a pensiilor.
„Totuşi, în viitor lucrurile s-ar putea schimba. „(…) ne încurcă o directivă a Uniunii Europene, dar are aplicativitate începând cu anul 2030. Până în 2030, ar trebui să facem ca şi stat aceste corecţii. Pe legea pensiilor care va intra în vigoare anul acesta nu vrem însă să facem aceste corecţii din cauză că noi nu avem speranţa de viaţă nici ca în Olanda, nici ca în Franţa”, arăta ministrul Muncii.
Curtea Constituțională a decis, în iunie, ca femeile trebuie să aibă șansa de a lucra până la 65 de ani, dacă ele vor acest lucru.