Mulțimile au aplaudat când mai multe femei și-au ars hijaburile (vălurile islamice) într-un foc de tabără aprins pe stradă în Sari, un oraș din nordul țării. Aceeași reacție a venit din partea protestatarilor atunci când o femeie a renunțat la văl și a început să-și taie părul, un puternic gest de sfidare a regulilor islamice, care a avut loc în orașul Kerman, relateză CNN.
Protestele s-au răspândit în ultimele zile din capitala Teheran până în zone cunoscute ca fiind mai conservatoare, precum Mashad.
Unprecedented scenes in Iran: woman sits on top of utility box and cuts her hair in main square in Kerman to protest death of Mahsa Amini after her arrest by the morality police. People clap their hands and chant “Death to the dictator.” #مهسا_امینی pic.twitter.com/2oyuKV80Ac
— Golnaz Esfandiari (@GEsfandiari) September 20, 2022
Manifestanții au scandat mesaje precum „Femei, viață, libertate” și au distrus afișe cu chipul liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei, strigând „moarte dictatorului”.
Potrivit activiștilor, doi protestatari au fost împușcați mortal de forțele de securitate în Urmia și Piranshahr, în nord-vest, iar un agent de poliție a fost ucis și în Shiraz, în sud. Astfel, potrivit informațiilor citate de BBC, cel puțin șase persoane au murit de la izbucnirea protestelor.
Ce s-a întâmplat cu Mahsa Amini
Revoltele au izbucnit după ce Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit la sfârșitul săptămânii trecute, după trei zile în care a fost în comă. Ea se afla cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliția moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat legea prin care femeile sunt obligate să-și acopere părul cu un hijab, iar brațele și picioarele, cu haine largi. Tânăra a intrat în comă la scurt timp după ce s-a prăbușit în centrul de detenție.
These women in #Irans northern city of Sari are dancing and burning their headscarves… anti-regime protests have now spread to dozens of cities from north to south, east to west… all triggered by the death of #MahsaAmini while in the custody of Irans morality police. pic.twitter.com/BBDvgC5L1w
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) September 20, 2022
Există informații potrivit cărora ea a fost lovită la cap de polițiști, a declarat Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului, Nada al-Nashif.
Poliția a negat că femeia a fost maltratată, spunând că aceasta a suferit de „insuficiență cardiacă bruscă”. Familia ei declară însă că Mahsa era sănătoasă.
„Moartea tragică a Mahsei Amini și acuzațiile de tortură și rele tratamente trebuie investigate prompt, imparțial și eficient de o autoritate competentă independentă, care să se asigure, în special, că familia ei are acces la justiție și adevăr”, spus reprezentanta ONU, adăugând că organizația internațională a primit și verificat numeroase videoclipuri care prezintă relele tratamente care le sunt aplicate femeilor.
Totul, în contextul în care poliția moravurilor și-a extins patrulele de stradă în ultimele luni pentru a lua măsuri împotriva celor despre care se crede că nu poartă vălul islamic în mod corespunzător.
Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „folosirea inutilă sau disproporționată a forței” împotriva miilor de oameni care au luat parte la proteste după moartea lui Mahsa Amini.
Poliția moravurilor face parte din forțele de ordine ale Iranului și are sarcina, printre altele, să se asigure că femeile se conformează cu interpretarea autorităților despre îmbrăcămintea „corespunzătoare”. Ofițerii pot să stabilească dacă femeile lasă la vedere prea mult păr, dacă pantalonii și paltoanele pe care le poartă sunt prea scurte sau strâmte sau poartă prea mult machiaj. Pedepsele pentru încălcarea regulilor includ amenda, închisoarea sau biciuirile.
Foto: Hepta