Proporţia femeilor cu un nivel superior de educaţie este mai mare decât proporţia bărbaţilor care au acest nivel de educaţie, se arată în publicația “Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa”, elaborată de Eurostat în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică.

Analizând nivelul de educaţie atins, există diferenţe foarte mici între femeile şi bărbaţii din UE la un nivel inferior de educaţie. Totuşi, la nivelurile superioare se observă tipare diferite. Astfel, în 2016, în ceea ce priveşte învăţământul superior, 33 % dintre femeile din UE erau absolvente ale acestui ciclu de învăţământ, în comparaţie cu 29 % dintre bărbaţi. Există o majoritate a femeilor cu acest nivel de educaţie în aproape toate statele membre, cele mai mari diferenţe între femei şi bărbaţi înregistrându-se în statele membre baltice precum şi în Finlanda, Suedia şi Slovenia. La nivelul României, 18, 2% dintre femei au studii superioare, față de 16,5 %, dintre bărbați.

În cazul femeilor, cu cât au mai mulţi copii, cu atât merg mai puțin la serviciu. De asemenea, procentul femeilor care nu au un loc de muncă este mai mare decât procentul bărbaţilor.

Femeile sunt mai deștepte decât bărbații, dar ei au funcții de conducere

Deși femeile sunt mai deștepte decât bărbații, ei dețin majoritatea când vine vorba de funcții de conducere. Spre exemplu, 67 % dintre managerii din UE în 2016 erau bărbați. Ponderea femeilor care aveau această funcţie nu depăşea 50 % în niciun stat membru: cele mai mari proporţii s-au înregistrat în Letonia (47 %), Polonia şi Slovenia (ambele cu 41 %), Lituania, Ungaria şi Suedia (toate cu 39 %).  În România, bărbați pocupă funcții de conducere în proporție de 66%.

Femeile sunt mai deștepte decât bărbații, dar mai prost plătite

Cu toate că sunt mai deștepte decât bărbații, femeile sunt mai prost plătite. Datele Eurostat arată că femeile câştigă în medie cu 16 % mai puţin decât bărbaţii. Cele mai mari diferenţe salariale s-au înregistrat în Estonia (26,9 %), Republica Cehă (22,5 %) și Germania (22,0 %). Pe de altă parte, cele mai mici diferenţe între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte câştigurile salariale s-au înregistrat în Luxemburg şi Italia (ambele cu 5,5 %). În România datele arată că avem o diferență salarială destul de mică, de doar 5,8 %), Belgia (6,5 %) şi Polonia (7,7 %). Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi este legată de o serie de factori culturali, juridici, sociali şi economici .

Profesia cu diferenţele cele mai mari în privinţa câştigurilor salariale pe oră (câştiguri salariale cu 23 % mai mici pentru femei decât pentru bărbaţi) este reprezentată de manageri. Cele mai mici diferenţe s-au înregistrat pentru asistenţii administrativi (funcţionarii cu atribuţii de birou, secretarii etc.) şi pentru lucrătorii în servicii şi vânzări (cu 8 % mai puţin pentru ambele categorii), două dintre profesiile cu salariile cele mai mici.

CITEȘTE ȘI:


EXCLUSIV / Premieră în România! Hoț interzis trei ani în mijloacele de transport ale RATB (VIDEO)

Un veteran de 90 de ani este acuzat că a înșelat CFR cu o sumă colosală. Ce făcea bătrânul cu biletele de călătorie


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News