Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, alături de ceilalţi liderii PSD şi ALDE, a trecut lejer peste Regulamentul forului inferior pentru ca Fondul Suveran de Dezvoltare şi investiţii să fie adoptat cât mai repede. La fel şi în cazul legii care va permite primarilor să rămână în funcţie, dacă partidul lor s-a destrămat, ca urmare a ruperii unei fuziuni. Ambele proiecte de lege au fost introduse pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor ad-hoc, asta deşi rapoartele comisiilor de specialitate nu erau finalizate şi au fost distribuite deputaţilor cu doar o zi înaintea votului.

Regulamentul prevede însă altceva. Iar aliniatul 3 a fost introdus tocmai de social-democraţi, în martie 2016, când le era favorabil.

Articolul 69

(2) Raportul va fi imprimat şi difuzat deputaţilor cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative în plenul Camerei Deputaţilor, în cazul proiectelor de legi şi al propunerilor legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, şi cu cel puţin 5 zile, în cazul celor pentru care Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

(3) La propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea în ordinea de zi a proiectelor de legi sau a propunerilor legislative, care se vor supune dezbaterii şi adoptării, în ziua şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor.

Iar în cazul celor două legi, articolul în cauză nu a fost respectat. Liderii PNL şi USR s-au împotrivit introducerii pe ordinea de zi a celor două proiecte, explicând că este neregulamentar.

Potrivit stenogramelor din şedinţa Biroului Permanent, viceliderul PNL Victor Paul Dobre a cerut conducerii să dovedească unanimitatea liderilor de grup. Pe Florin Iordache, cel care conducea şedinţa, nu l-a interesat acest aspect, şi i-a fost suficientă majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

I-am sunat, aşadar, pe liderii PNL şi USR, Victor Paul Dobre şi Claudiu Năsui.

Se încalcă frecvent Regulamentul. Au încercat să mimeze unanimitate, când era clar că nu era aşa ceva. Nici măcar nu s-a discutat subiectul în întâlnirea cu noi. Şi la fel au făcut şi cu legile justiţiei, la reexaminare, când ne-au dat rapoartele de pe azi pe mâine, tocmai ca să treacă pe repede-nainte”, a precizat liderul deputaţilor USR, Claudiu Năsui, pentru Libertatea.

Liberalul are aceeaşi variantă. Spune Victor Paul Dobre că liderul deputaţilor PSD i-a spus de intenţia ca proiectul de lege privind traseismul aleşilor locali să fie introdus pe ordinea de zi cu câteva minute înainte.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, ne-a spus că, din contră, Regulemantul a fost respectat. Într-adevăr, PNL şi USR s-au opus, însă nu era nevoie de votul lor pentru că Biroul Permanent a decis astfel.

Este perfect regulamentar. Se face lucrul acesta mereu. Aproape la fiecare şedinţă, şi noi, şi opoziţia, cerem introducerea pe ordinea de zi a diferitelor proiecte. A fost decizia domnului Iordache, prin Biroul Permanent, deci este regulamentar”, ne-a spus el.

Am insitat însă şi l-amîntrebat în baza cărei prevederi. „N-aş putea să vă zic acum exact articolul şi aliniatul…”, s-a scuzat el.

„Este o practică frecventă”, spune şi Victor Paul Dobre. Şi nu de ieri, de azi. „Uneori, se încalcă şi Regulamentele, şi cutumele, şi tot”.

Ambele legi au fost adoptate fără probleme de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Mingea este acum în terenul lui Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI

REPORTAJ VIDEO | 100 de ani de la Marea Unire, 100 de Românii paralele

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News