25.767 de persoane se aflau în evidențele medicale cu diagnosticul HIV/SIDA, potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, din iulie 2021. Statistica nu este neapărat relevantă. În România, persoanele care au întreținut relații sexuale neprotejate cu bolnavi diagnosticați cu SIDA nu pot fi obligate să se testeze pentru a depista dacă s-au infectat.

Pe rolul instanțelor de judecată din România sunt sute de dosare, care au ca obiect în special traficul de persoane, în care inculpații sunt acuzați inclusiv de transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA. Sunt victime ale proxeneților care refuză să-și facă analizele medicale, deși recunosc că au avut clienți bolnavi de SIDA, și chiar au rămas însărcinate, au născut și alăptat copii.

„Am știut”

Pe rolul secției penale a Curții de Apel Oradea se află în faza de judecată dosarul unui bărbat din Bihor, acuzat, printre altele, de trafic de persoane și de transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit. Individul s-a aflat în evidențele Centrului de Supraveghere Epidemiologică și control al Bolilor Transmisibile ca purtător a Sindromului Imunodeficienței Umane – SIDA în perioada mai 2020- decembrie 2022, când a ieșit de sub observația medicală prin neprezentarea la tratament de specialitate și investigații, se arată în actele dosarului studiate de Libertatea. 

În ciuda bolii, bihoreanul a avut relații stabile cu două femei pe care le-a obligat să se prostitueze, cu una dintre ele având un copil. 

Una dintre tinere le-a declarat anchetatorilor că a știut încă de la început că partenerul ei este infectat, dar a refuzat să-și ia măsuri de precauție, întrucât era îndrăgostită și dorea să aibă o viață de familie normală. 

„Am știut acest lucru la începutul relației. Am fost de acord cu relația cu el știind că este bolnav. Am practicat cu acesta sex neprotejat. Eu declar că nu m-am contaminat și nici copiii mei nu sunt contaminați cu virusul HIV și nu au boala SIDA. (…) Eu l-am iubit și îl iubesc și în prezent. Sunt însărcinată”, este un fragment din mărturia dată în fața procurorului.

„Îmi faci fără gumă, nu?”

Femeia a mărturisit că a acceptat să se prostitueze la sugestia bărbatului, bordelurile clandestine fiind improvizate în hoteluri și apartamente închiriate în mai multe județe din țară, inclusiv în București, Constanța și Cluj. Discuțiile telefonice între ea și clienți, interceptate de anchetatori, relevă faptul că tânăra consimțea să nu folosească prezervativ în schimbul unei taxe suplimentare de 50 de lei.

„UN DOMN: Aha, dar îmi faci fără gumă, nu?” (n.r. – se referă la prezervativ). „Da, se poate, contra cost” este dialogul din data de 3.12.2022, interceptat de procurorii DIICOT care supravegheau la acel moment activitatea bihoreanului și a femeilor pe care acesta le trafica.

Din actele dosarului nu reiese că această femeie s-a testat pentru a afla dacă este infectată sau nu cu HIV, doar că nici ea și nici copilul cuplului nu se află în evidențele medicale ca fiind purtători ai virusului.

Cea de-a doua parteneră a bihoreanului, audiată și ea ca martor, a explicat că nu a fost informată în legătură cu afecțiunea medicală a acestuia, de care a aflat abia când bărbatul a fost arestat în dosarul de trafic de persoane. „Nu a părut deloc afectat de faptul că are o astfel de boală, eu am fost cea afectată de această veste, mi-am făcut imediat un set de analize pentru a afla dacă sunt și eu purtătoare a acestui sindrom”, a declarat tânăra în fața procurorilor DIICOT care au instrumentat dosarul.

În fața dovezilor certe, bihoreanul a recunoscut faptele de care este acum acuzat, inclusiv că, știind că este bolnav, a refuzat să se protejeze.

„Recunosc infracțiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit, în concret, recunosc că, știind că sunt suferind de această boală, am întreținut raporturi sexuale neprotejate cu victima”, a declarat bărbatul incriminat în fața procurorului.

Acest bărbat a fost condamnat pe fond, de Tribunalul Bihor, la 4 ani și 9 luni de închisoare, în regim de detenţie. Strict pentru infracțiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit, în forma tentativei, a primit pedeapsa de 2 ani de închisoare. În măsura în care nu se constată transmiterea prin raporturi și acte sexuale neprotejate a SIDA, fapta rămâne în stadiu de tentativă. Dosarul se judecă în prezent în faza de apel la Curtea de Apel din Oradea.

Brașoveanul care i-a ascuns iubitei timp de cinci ani că este infectat cu HIV

Și procurorii din Brașov au în anchetă un caz similar. Din anul 2013, brașoveanul incriminat se află în evidența Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov – Secția Boli Infecțioase cu infecția HIV, beneficiind de asistență medicală în cadrul acestei unități spitalicești de la momentul diagnosticării.

În perioada 2017 – octombrie 2022, acesta a avut o relație de concubinaj cu o doamnă cu care a întreținut relații sexuale atât protejat, cât și neprotejat, fără a-i preciza că este diagnosticat cu HIV și fără a-și efectua analizele medicale cu privire la evoluția stării sale de sănătate în ultimii trei ani. Situația este cu atât mai gravă cu cât doamna respectivă avea doi copii, cel mic fiind alăptat la începutul relației dintre cei doi.

În octombrie 2022, brașoveanul a suferit un accident vascular în urma căruia i-a fost prescris un tratament specific. Pentru că nu a înțeles modalitatea în care medicul i-a indicat să ia medicamentele, acesta i-a cerut ajutorul partenerei sale de care se despărțise recent. În aceste împrejurări, bărbatul i-a dat femeii inclusiv actele medicale eliberate de către doctor, în cuprinsul cărora, pe lângă medicamentele indicate, era menționat și faptul că pacientul este cunoscut cu HIV pozitiv.

Abia atunci, femeia a conștientizat pericolul la care a fost expusă de către fostul ei iubit care i-a ascuns  cinci ani starea sa de sănătate. Din fericire pentru ea, rezultatul testelor pe care le-a făcut imediat au indicat că nu sunt infectați nici ea și nici copiii ei.

Inițial, procurorii brașoveni au dispus clasare dosarului, situația brașoveanului fiind una aparte. Potrivit actelor medicale, bărbatul are o formă de boală netransmisibilă (viremie HIV = nedetectabilă, iar potrivit studiilor internaționale nedetectabil = netransmisibil). Totuși, instanța a decis să retrimită cauza la procuror pentru continuarea urmăririi penale, mai ales că individul era acuzat și de alte fapte grave, amenințare, loviri și alte violențe și violare de domiciliu.

Ce este HIV și cum atacă organismul uman

Virusul imunodeficienței umane (HIV) vizează sistemul imunitar și slăbește apărarea organismului împotriva multor infecții și a unor tipuri de cancer pe care persoanele cu sistem imunitar sănătos le pot combate. Pe măsură ce virusul distruge și afectează funcția celulelor imune, persoanele infectate devin treptat imunodeficiente.

Cea mai avansată etapă a infecției cu HIV este sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), care poate dura mulți ani până se instalează, dacă nu este tratat, în funcție de individ. SIDA se definește prin dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, infecții sau alte manifestări clinice grave pe termen lung.

Deși persoanele care trăiesc cu HIV tind să fie foarte infecțioase în primele câteva luni după infectare, mulți nu știu despre starea lor până în etapele tardive. În primele câteva săptămâni după infecția inițială, oamenii pot să nu prezinte simptome sau prezintă o boală asemănătoare gripei, inclusiv febră, cefalee, erupții cutanate sau durere în gât, se arată într-un raport al Institutului Național de Sănătate Publică.

HIV poate fi transmis prin schimbul de fluide corporale de la persoane infectate: sânge, lapte matern, spermă și secreții vaginale. HIV poate fi transmis și de la mamă la copil în timpul sarcinii și al nașterii. Infecția nu se produce prin contactul obișnuit de zi cu zi, cum ar fi sărutul, îmbrățișarea, strângerea mâinii sau utilizarea în comun a obiectelor personale, a mâncării sau a apei.

Codul Penal incriminează din 2004 transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit – SIDA de către o persoană care ştie că suferă de această boală. Fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Pedeapsa poate ajunge la 15 ani de închisoare în cazul în care victima moare.

Sute de cazuri noi anual în România

În România, 25.767 de persoane infectate cu HIV/SIDA se aflau în evidențele medicale la mijlocul anului 2021. Este ultimul raport făcut public de INS cu privire la situația acestor bolnavi.

Cei mai mulți s-au infectat în urma relațiilor sexuale neprotejate, din care 5.681 sunt bărbați, iar 4.432 sunt femei. 459 dintre pacienții infectați cu HIV aflați în evidențe s-au infectat în timpul transfuziilor sangvine la sfârşitul anilor 80 – începutul anilor 90, se arată în raport.

În anul 2020 au fost depistate 432 de cazuri noi de HIV/SIDA. Au fost notificate 265 de cazuri noi cu infecție HIV și 167 de cazuri noi cu SIDA; au fost înregistrate 111 decese prin fişele de confirmare a cazului HIV/SIDA, potrivit documentului citat.

În perioada 1.01.2021 – 30-06.2021 au fost depistate 213 cazuri noi de HIV/SIDA, fiind notificate 134 de cazuri noi cu infecție HIV și 79 de cazuri noi cu SIDA. În aceeași perioadă au fost înregistrate 33 de decese prin fişele de confirmare a cazului HIV/SIDA, arată sursa citată.

Medicii infecționiști avertizează că persoanele cu HIV care urmează un tratament specific oferit gratuit (terapie antiretrovirală ART) și sunt suprimate viral nu transmit HIV partenerilor lor sexuali.

Foto ilustrativ: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News