Avertismentul a fost lansat de Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, notează dcnews.ro.

„Da, evenimentul de la Timișoara din 17 septembrie, nu a fost un caz singular. Au mai fost în istoria măsurătorilor meteorologice astfel de fenomene. Din păcate convectia rapidă a ceea ce înseamnă producerea unor astfel de fenomene, cu siguranță va mai fi posibilă în România, în contextul în care de la an la an am înregistrat așa cum am spus creșterea frecvenței acestor fenomene”, a declarat Elena Mateescu, pentru sursa citată.

Directorul ANM spune că nu este exclus ca 2018 să fie un an al extremelor.

„În viitor ne putem aştepta, în condițiile în care şi în anul 2018 marile centre europene anticipează şi nu exclud posibilitatea, să fie un an al extremelor meteorologice, aşa cum la finele lui 2016 anticipau pentru 2017, având în vedere variabilitatea naturală şi fenomenul încălzirii globale. Trebuie să fim pregătiţi, să conştientizăm ceea ce înseamnă aceste fenomene. Nu în ultimul rând, să luăm în considerare mesajele ce vor fi transmise prin aplicaţia RoAlert care urmeaza să fie implementată. E important să le luam în considerare, indiferent de locul în care ne aflăm”, a mai precizat Elena Mateescu.

În septembrie 2017, opt oameni au murit și 137 au fost răniți în vestul țării, în urma unei furtuni violente.

În 2016, ANM a emis 3.693 de avertizări meteorologice de tip nowcasting (furtuni, ploi torenţiale sau grindină), iar în 2017 – 4.211 de astfel de avertizări, în condiţiile în care, în 2011 emitea aproximativ 2.600, în medie.


Citește și Tudose anunță restructurarea: Vreau un guvern mai suplu. Dacă nu am dreptate, plec acasă!


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News