Membrii societatii ,,Terra,, au inceput cecetarea in domeniul sportului cu aproape 10 ani in urma. Cei de la ,,Terra,, vor sa demonstreze ca pot revolutiona tot ce se stie despre sanatate in general, cu aplicatii in sportul de performanta, in special. Ei sustin ca prin metodele ,,de frontiera,,, care implica bioritmurile circadiene, radiatiile terestre si alte elemente din ambient, se poate explica, de pilda, de ce o echipa sportiva, bine cotata, evolueaza sub parametrii asteptati, intr-o anumita situatie. Astfel, pentru a lua numai cazul fotbalistilor, s-ar putea evita ca jucatorii sa evolueze pe teren ,,cu picioarele de plumb,,, asa cum se intampla uneori, spre disperarea microbistilor. Grupul ,,Terra,, spune ca in asemenea cazuri nu este vorba de ghinion.
,,Am practicat sportul de performanta, haltere, timp de 9 ani. Pe parcursul unor antrenamente precompetitionale si al unor competitii grele am avut si eu de cateva ori, ca si alti colegi de echipa, aceleasi simptome. Cu ocazia unor cantonamente, efectuate impreuna cu sportivi din alte ramuri, am aflat ca si altii au avut simptome asemanatoare in timpul unor antrenamente sau competitii. Aparitia simptomului «aproape de moarte» e mai frecventa decat stiu an-trenorii sau medicii loturilor sportive. Cei mai multi sportivi nu aduc la cunostinta antrenorilor acest lucru de teama sa nu fie inlocuiti in loturile reprezentative si sa nu piarda avantajele pe care le aduc nominalizarile. Este vorba despre o stare de rau inexplicabila, in tot organismul. Din punct de vedere medical acesti sportivi par sanatorsi, dar de fapt nu sunt. Neglijarea acestei fenomenologii fiziologice negative, foarte putin cunoscuta din punct de vedere medical, poate avea urmari dramatice chiar si dupa retragerea sportivului din activitatea competitionala. La haltere, de pilda, patru sportivi romani au decedat prematur, iar doi s-au sinucis din cauze necunoscute. Nu cred ca mai este cazul sa vorbim despre nenorocirile petrecute in fotbal, pe care le stie toata lumea,,, spune Vasile Rudan (foto), seful grupului ,,Terra,, si descoperitorul ,,Efectului R,,, un bioindicator extern al functiilor fiziologice vitale, efect intrat deja in literatura de specialitate.
In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca ,,simptomul «aproape de moarte» este determinat de opt factori, unii interni si altii externi, de natura biofizica, biochimica si geofizica,,. Studiul este numit ,,de frontiera,,, deoarece modul in care au fost facute investigatiile este deosebit fata de ceea ce se cunoaste. Respectiv, o predispozitie catre boala, sau o predispozitie catre starea de ,,aproape de moarte,,, poate fi depistata inainte ca ea sa se manifeste.
Investigarea fenomenului ,,aproape de moarte,, a condus cercetarea si catre simpla ,,lipsa de forma,, in timpul unei competitii. Sportivul respectiv este supus, conform celor de la ,,Terra,,, unei multitudini de factori, unii necercetati inca in mod oficial, printre care chiar si radiatii terestre nocive care se manifesta in locul de cantonament sau de cazare si care creeaza stari de disconfort si cadere brusca a formei sportive. Printre acestea s-ar numara si emisii radioactive aduse de apele freatice care au trecut printr-un zacamant de uraniu, sau orice alta sursa radioactiva din mediu, cum ar fi gazul metan, care, sustine Vasile Rudan, este radioactiv!
Promotorii experimentelor sustin ca modificarile fiziologice negative, atipice, determinate de factorii mentionati sunt ireversibile, iar in stadii latente sau incipiente nu pot fi puse in evidenta cu mijloacele de investigatie medicala. Studiul multidisciplinar propus ar putea fi folosit si la elaborarea unor noi metodologii pentru antrenamente asistate de calculator, pe parcursul carora dozarea efortului fizic individual sa fie corelata cu resursele fizice si psihice reale ale sportivului in momentul efectuarii antrenamentului. Tot aici se mentioneaza ca exista posibilitatea certa pentru a se verifica nivelul functiilor fiziologice vitale si psihice ale sportivilor de performanta cu cel mult 10 minute inainte de intrarea acestora in competitie.
,,«Efectul R» este cuantificabil, adica masurabil prin «testul R». Acest test dureaza doua minute si poate indica daca subiectul uman este sau nu este apt pentru activitati care necesita calitati psihice si fizice deosebite. Are aplicabilitate in sport, aeronautica, misiuni militare speciale etc. Un antrenor de fotbal, de pilda, poate sti, cu putin timp inainte de meci, care sunt jucatorii in forma maxima pe care ii poate introduce in teren,,, spune Vasile Rudan.
Aceste date ar putea fi intarite si de recenta declaratie a fotbalistului Viorel Moldovan, in care sustine, straniu, ca adevarul despre decesele suspecte ale fotbalistilor nu se va afla niciodata, deoarece ,,sunt tinute secret, intentionat, de catre cluburi, iar motivele reale vor fi stiute doar de familie,,.