Ziua si focarul de gripa aviara! Mii de oameni sunt implicati in distrugerea temutului virus H5N1 si au fost cheltuite 22 milioane euro, dar oameni nesabuiti fenteaza regulile de carantina si “plimba” pasarile bolnave dintr-o localitate in alta.

Seful Comandamentului National Antiepizootic, Gheorghe Flutur, a cerut autoritatilor sa se faca mai multe controale in zonele cu risc de gripa aviara. El a fost informat ca multe din focare au aparut pentru ca localnicii au ascuns orataniile prin sufragerie, butoaie, poduri sau beciuri. Altii au carat pe furis pasarile in gospodariile rudelor din alte localitati. “Asa s-a intamplat la Cernavoda. Darasida Lazarescu a avut gaini bolnave intr-o gospodarie si a dus o parte din pasari in alta locatie a sa, din spatele primariei Cernavoda. Cel mai probabil, aceste pasari proveneau din focarul de la Seimenii Mici. “Se pare ca si in localitatea Dunarea, aflata in zona, tot de la Seimeni au fost aduse pasari bolnave. Astfel de fapte s-au intamplat si la Borcea, la Vlahi, Topalu, Harsova, la Cetate”, ne-a informat Gabriel Predoi, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSV).

Gheorghe Flutur avertizeaza populatia care incalca masurile de prevenire sau de carantina ca pedepsele prevazute de lege sunt foarte clare. Potrivit Codului penal, articolul 385, raspandirea bolilor molipsitoare se pedepseste cu inchisoare stricta, de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda, in functie de gravitatea faptei. La fel se pedepseste si nerespectarea masu-rilor de prevenire, dar si ascunderea cu intentie a aparitiei unei boli molipsitoare.

Pana acum, ANSV a efectuat aproape 3.000 de controale, in 35 de judete. In 600 de cazuri au fost gasiti primari, viceprimari, proprietari de ferme, cetateni si veterinari care au incalcat dispozitiile de prevenire si carantina. Suma adunata din amenzi nu e mare, doar 270 de milioane lei, dar se “asteapta” definitivarea primelor dosare penale. “E in responsabilitatea Politiei sa intocmeasca dosare penale, dar procedurile sunt  dificile. In Dolj, de pilda, au fost luate pasari din focarul de la Cetate si duse la Motatei, iar in Cernavoda este la fel”, ne-a mai spus Predoi.

De la primul focar, din Ceamurlia de Jos, de la 17 octombrie 2005 si pana astazi, au fost confirmate 50 de focare in 8 judete.

Oamenii isi ascund pasarile de teama ca autoritatile sa nu le descopere.

 
 

Urmărește-ne pe Google News