“Când am luat noi împrumutul, euro era mult mai ieftin. Acum însă a crescut şi ne-a cam ajuns cuţitul la os! Trebuie să renunţăm la rata în euro!”, ne-a spus Alexandra. Ruxandra Andrei, director adjunct la FinZoom.ro, cel mai avansat motor de comparaţii ale produselor bancare din România, le-a explicat celor doi tineri căsătoriţi că pot trece la un împrumut în moneda naţională, şi ce presupune asta.
Vor plăti 390 de lei pe lună
“Până acum, au plătit 18 rate, adică au dat 2.700 de euro. Dacă vor trece la un credit în lei, vor plăti numai 390 de lei pe lună, însă perioada de rambursare se va întinde la şapte ani”, a explicat specialistul. Iată ce sfaturi le dă ea celor care au probleme cu rata:
√ E important să nu aveţi întârzieri de plată mai mari de 30 de zile. Dacă încălcaţi această “regulă”, veţi fi înregistraţi la Biroul de Credit, iar băncile nu vor mai fi dispuse să vă acorde alte împrumuturi.
√ Puteţi solicita prelungirea perioadei de rambursare a creditului, pentru a avea o rată mai mică.
√ Mai puteţi cere o perioadă de graţie, de trei până la şase luni, în care să nu plătiţi nimic (sau doar comisioanele), după care să reveniţi la rata iniţială.
√ O altă soluţie ar fi să încercaţi contractarea unui credit mai mare, cu care să închideţi altele mai mici, plătind lunar o singură serie de dobânzi şi comisioane. Varianta e ideală pentru cei care au un credit de consum, un card de credit şi un leasing auto.
√ Renunţaţi la creditul existent, refinanţându-l cu altul mai avantajos. Mare atenţie! Toate aceste opţiuni presupun alte taxe şi comisioane! Prin urmare, verificaţi dacă per total costurile sunt mai mici comparativ cu rata lunară pe care o aveţi acum!
60 de euro mai puţin de achitat lunar
Credit iniţial – 6.000 de euro, de rambursat în 5 ani
DAE* – 23%
Dobânda – 19%
Suma totală de rambursat (în cei 5 ani) – 9.600 de euro
Rata lunară – 150 de euro
Noul credit în lei, de rambursat în 7 ani
DAE – 15,54%
Dobânda – 13,5%
Suma totală de rambursat (după şapte ani) – 33.390 lei (echivalentul a 7.643 de euro)
Rata lunară – 390 de lei (90 de euro), deci o reducere cu 60 de euro a ratei lunare faţă de creditul iniţial
*dobânda anuală efectivă; sursa: FinZoom.ro; calculele sunt estimative!
Criza financiară face zilnic victime! Cum la redacţia noastră “a plouat” cu scrisori în care cititorii ne spuneau că nu o mai pot scoate la capăt din cauza cheltuielilor crescute, am decis să publicăm o serie de articole în care să vă dăm mici ponturi prin care puteţi face economii. Pentru asta, am luat exemplul familiei formate din Cristi, Alexandra şi cei doi copii ai lor, Andra şi Marius. Cu ajutorul lor, Libertatea vă va învăţa cum să faceţi faţă crizei. Aşteptăm şi sfaturile dv. despre cum vă descurcaţi în această perioadă, pe adresa de e-mail fenteazacriza@libertatea.ro.
Citiţi mâine cum reduceţi cheltuielile cu mâncarea
Citeşte şi celelalte episoade ale serialului „FENTEAZĂ CRIZA„: