Codul civil în vigoare reglementează, într-un capitol distinct, limitele legale ale dreptului de proprietate privată, printre care se numără şi vederea asupra proprietăţii vecinului. Potrivit Avocatnet.ro, toți cei care-și construiesc case trebuie să țină cont de faptul că actul normativ face referire, atât la condiţiile în care poate fi construită o fereastră sau o deschidere în zidul comun, cât şi la distanţa minimă ce trebuie respectată, între curtea vecinului şi fereastra respectivă.
Acordul vecinului, obligatoriu
Un capitol distinct al Codului civil se intitulează chiar așa: „Vederea asupra proprietăţii vecinului”. Referitor la fereastră sau la deschiderea în zidul comun, actul normativ stabileşte în acest capitol, și anume, la art. 614, că nu este permis să se facă o fereastră sau o deschidere în zidul comun, decât cu acordul proprietarilor (vecinilor).
Distanța minimă, 2 metri
În ceea ce priveşte distanţa legală pentru fereastra de vedere, legiuitorul stipulează păstrarea unei distanţe minime între curtea vecinului şi fereastra de vedere ori balconul construit. „Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, ce ar fi orientate către acest fond”, se stipulează la art. 615, din Codul civil.
Fereastra de lumină să împedice vederea spre vecini
În ceea ce privește, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat, acestea sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru. Nu în ultimul rând, referitor la fereastra de lumină, dispoziţiile din actul normativ nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină, cu respectarea unei condiţii: construcţia acestora să fie de așa natură, încât să împiedice vederea spre fondul învecinat (curte, gradină etc).
Citește și: Merele vecinului cad la mine în curte. Ale cui sunt?