O treime sunt infectate

«Am avut 132 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, dintre care două treimi adulţi, iar restul, copii», a spus recent managerul Institutului Matei Balş, dr. Adrian Streinu Cercel.
Cifra e impresionantă pentru un interval de câteva zile, aşa că medicii le atrag atenţia celor care vor merge în perioada următoare în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie să poarte pantaloni lungi şi fie atenţi la animalele care sunt purtătoare de căpuşe.
Înţepătura de căpuşă nu este riscantă, dacă insecta nu e purtătoare a unor bacterii periculoase, dar, potrivit medicilor, o treime din căpuşe transmit în sângele victimelor bacteria care declanşează boala Lyme, o afecţiune severă, care, netratată la timp, poate provoca paralizie.
Ca să te fereşti de ele, cel mai simplu e să porţi pantaloni deschişi la culoare, ca să le poţi observa imediat, sau să foloseşti brăţări speciale, creme şi spray-uri antirepelente.

Ce faci dacă ai găsit o căpuşă pe pielea ta?

Dacă descoperi o căpuşă pe piele trebuie să încerci să o scoţi, dar nu oricum. E nevoie să îi extragi rapid nu doar corpul, ci şi capul.
Pentru această operaţie ai nevoie de dispozitive speciale, care se găsesc în comerţ: de la pensete cu un design adaptat perfect funcţiei de îndepărtare a căpuşelor la aparate electronice, cu ultrasunete sau cu unde electromagnetice, care omoară insecta cu un puls scurt de înaltă tensiune.
După ce ai scăpat de ea, dezinfectează locul cu alcool sanitar sau cu alt antiseptic şi mergi la doctor, ca să te asiguri că nu ai fost infectat.

Şi pentru animale sunt la fel de periculoase

“Ca şi în cazul oamenilor, odată prinse în pielea animalelor, căpuşele le pot provoca acestora infecţii severe”, susţine medicul veterinar Raluca Zvorăşteanu (foto). Potrivit acesteia, deoarece de cele mai multe ori câinii iau căpuşele din iarbă, e bine să evitaţi să vă plimbaţi cu animalul de companie pe terenuri virane sau prin jurul blocului, unde e vegetaţie deasă, mai ales dacă nu i-aţi făcut deparazitare externă sau nu poartă zgardă anti-căpuşe.
Mai mult, ca să vă asiguraţi că animalul nu are deja pe corp astfel de insecte, verificaţi-i periodic zonele cu păr rar (interiorul urechilor, burta sau zona dintre degete).
“Dacă parazitul nu e găsit la timp, câinii se pot îmbolnăvi de: babesioză, anaplasmoză, ehrlichioză, borelioză, encefalită virală şi chiar paralizie”, suţine dr. Zvorăşteanu. Dacă animalul slăbeşte, şchioapătă sau prezintă anemie este posibil să aibă căpuşe, aşa că trebuie dus de urgenţă la veterinar.

E bine să le ai în casă:


Ne aşteaptă un weekend cu mult soare

Ţara noastră a scăpat de ploile care ne-au dat atâta bătaie de cap. Vremea se va încălzi considerabil, iar soarele va străluci cu putere.
Românii care vor să-şi petreacă sfârşitul de săptămână în aer liber, atât la mare, cât şi la munte, au undă verde la distracţie. Meteorologii anunţă temperaturi maxime care se vor încadra între 16 şi 25 de grade Celsius, în timp ce minimele nu vor mai coborî sub pragul de 6 grade.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News