Va ganditi poate ca animalele sunt mai rezistente decat oamenii la intemperii, dar trebuie sa stiti ca si ele se pot imbolnavi daca nu le protejati, in sezonul rece, de umezeala si de curentii de aer. Iata cateva sfaturi utile pentru ca animalul dv. preferat sa treaca peste iarna fara probleme.
Dupa fiecare plimbare este recomandat sa indepartati fiecare urma de zapada sau gheata, sa le stergeti blanita cu un prosop si sa verificati urechile, coada si labutele pentru a observa eventualele zone degerate sau ranite in vreun fel. De asemenea, trebuie curatate foarte bine urechile si indepartata orice urma de apa, pentru a preveni otita.
In aceasta perioada trebuie oferita o hrana bogata in proteine si calorii, care sa ajute organismul sa produca energie.
Nu lasati animalul nesupravegheat pe perioade lungi de timp intr-o masina neincalzita, pentru ca aproape sigur se va alege cu o raceala zdravana.
Feriti patrupedul de curenti reci de aer. Daca va tineti catelul afara, in curtea casei, orientati cusca in directia opusa vantului dominant. Pentru animalele tinute in casa acoperiti pardoseala cu un covor sau o patura.
Nu le dati alimente reci, iar cainilor tinuti afara aveti grija sa le schimbati apa inainte sa apuce sa inghete. In aceasta perioada incercati sa nu folositi recipiente din metal.
Evitati tunsul sau spalatul animalului in aceasta perioada, pentru a preveni diverse afectiuni provocate de frig.
La primele semne de boala consultati cat mai repede un medic veterinar si feriti-va sa administrati medicamente “dupa ureche”.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D