Va bucurati ca vremea e frumoasa si va puteti lasa rasfatati pe deplin de razele soarelui? Ar trebui sa va ganditi de doua ori atunci! Meteorologii unguri avertizeaza ca in aceste zile nivelul radiatiilor ultraviolete este extrem de mare.
17 minute de expunere la soare, in aceste zile, pot provoca arsuri grave, sustin specialistii Serviciului National Ungar de Meteorologie. Acestia avertizeaza ca in ultimele zile, razele solare au crescut in intensitate, iar cele mai puternice radiatii se inregistreaza intre 10.00 si 14.00.
Ei spun ca in zonele cu trafic intens, cum sunt marile orase, poluarea cu praf si concentratia de nitrogen oxid (emisiile toxice de la masini) pot atinge cote alarmante.
Din nefericire pentru noi, Romania nu dispune, la ora actuala, de aparatura pentru efectuarea unor masuratori de acest gen, drept pentru care specialistii nostri nu pot face altceva decat niste aproximari.
Ultravioletele, cauza cancerului
‘Estimarile noastre nu arata ca exista o situatie deosebita pentru zilele acestea’, a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Medicii afirma ca razele ultraviolete provoaca imbatranirea prematura a tesuturilor si constituie principala cauza a declansarii cancerului de piele.
Infarctul si diareea, pericolele caniculei
Copiii si varstnicii trebuie sa se fereasca de soarele puternic. ‘Micutii pot face insolatii, iar batranii, accidente vasculare cerebrale sau infarct. Hipertensivii si cardiacii ar fi bine sa iasa din casa doar seara si dimineata. Un alt mare pericol sunt alimentele pastrate necorespunzator, deoarece pot genera boala diareica. Diareea deshidrateaza organismul, putand duce chiar la deces’, ne-a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto), de la Institutul de Boli Infectioase ‘Matei Bals’. l Daniela Arnautu
Vom avea parte de o vara fierbinte
Ortansa Jude, sefa centrului de prognoza din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, sustine ca vom avea o vara cu medii de temperatura mai mari decat normele climatologice si cantitati reduse de precipitatii, deci risc crescut de seceta. Acest lucru nu exclude insa aparitia unor fenomene extreme, cum ar fi furtunile violente, grindina si trasnetele.
Iunie: In cea mai mare parte vom avea tempe- raturi caniculare. Ne vom confrunta cu fenomene extreme, de genul vijelii, ploi torentiale, grindina, o data la cateva zile. Temperaturile vor urca peste 35 de grade Celsius si seceta s-ar putea instala in sudul si estul tarii.
Iulie: Va fi cea mai calda luna din aceasta vara.
Va fi caracterizata de perioade caniculare, cu zile la rand in care temperaturile vor depasi 35 de grade Celsius, in vestul si sudul tarii. Noaptea, temperaturile nu vor mai cobori sub 20 de grade, in special in sud si pe litoral.
August: Luna lui Gustar, asa cum i se mai zice in popor lui august, va reprezenta o continuare a lui iulie, cu temperaturi ridicate, peste norma climatologica a verii, si zile in care meteorologii vor fi nevoiti sa anunte coduri de avertizare din cauza caniculei.