Pe domeniul din localitatea Tohani s-a redeschis doar restaurantul, aflat în proces de autorizare completă. Până ce autoritățile vor decide în privința avizelor solicitate, mâncarea va fi preparată provizoriu în aer liber, la grătar, la proțap sau în rulote mobile.
„Am deschis o parte din fermă. Vom funcționa pe rulote mobile, containere mobile, până ies toate celelalte avize necesare pentru restaurantul care a rămas, care a fost pescărie pe vremuri. E în curs de edificare. Acum funcționăm pe grătare, în aer liber. Pentru astea, pentru containerele mobile, nu ne trebuie autorizație. Mâncarea o gătim afară, la proțap, în rulotele mobile. Vom funcționa, că trebuie să trăim și noi din ceva”, a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, Cornel Dinicu.
Terenul unde se afla pensiunea distrusă de incendiu a fost curățat complet. Au rămas o placă de beton și lumânările aprinse în memoria celor care și-au pierdut viața. Cornel Dinicu, administratorul de facto al fermei, inculpat pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, se declară decis să nu închidă complexul, în ciuda piedicilor cu care se confruntă. Ancheta care trebuie să stabilească cauza exactă a incendiului se va încheia în momentul în care expertiza societății INSEMEX Petroșani va apărea la dosar.
„Facem turism în continuare, că vor, că nu vor. Asta e viața!”
„Facem turism în continuare și că vor și că nu vor. Asta e viața! Jertfa a fost mult prea mare ca să las locul să crească bălării pe el”, spune patronul Dinicu.
Administratorul complexului susține că se confruntă acum cu reticența autorităților locale „care nu știu carte”, motiv pentru care autorizațiile necesare pentru ca întregul complex să poată funcționa legal, la capacitate maximă, sunt greu de obținut. Un avocat angajat de Dinicu se ocupă cu obținerea tuturor autorizațiilor necesare.
„Am 300 de porci în curte. DSV-ul îi înregistrează, îi crotaliază, carnet de sănătate la toate animalele, iar primăria nu vrea să îi înregistreze. Închideți ochii (la faptul – n.r.) că nu există 300 de porci? Cum închideți ochii? Ca și cu nucii. Au vrut să-mi dea amendă că am plantat nuci. Știți câte din astea sunt? Nu pot să-mi revin pentru că autoritățile nu știu carte”, declară Cornel Dinicu, într-o discuție cu reporterul Libertatea.
Administratorul Fermei Dacilor face referire la episodul din primăvara anului 2024, când a fost înștiințat de reprezentanții primăriei din Gura Vadului, de care ține satul Tohani, că va fi amendat cu 20.000 de lei pentru că a plantat mai mulți puieți de nuci în perimetrul complexului turistic, despre care a spus că sunt sădiți în memoria victimelor incendiului.
Autoritățile au considerat la acel moment că Dinicu intenționează să crească o plantație de pe urma căreia să facă profit, motiv pentru care ar fi avut nevoie de o autorizație. Potrivit lui Dinicu, au fost plantați doar câțiva puieți „pentru umbră, pentru delimitarea terenului și, evident, pentru memoria copiilor, nicidecum să fac profit din nucii aceștia, nu m-am gândit nicio secundă la asta”. Litigiul s-a finalizat în cele din urmă fără amendă.
„Am văzut la moarte în viața mea, dar nu se compară niciuna cu ce s-a întâmplat”
Cornel Dinicu le reproșează autorităților locale că nu l-au ajutat cu absolut nimic după incendiu și că acum reprezentanții primăriei s-ar văita că sunt asaltați de cereri.
„Nu e suficient prin ce trecem? Nu ne-ați dat o cană cu apă când s-a întâmplat necazul! Am cerut (n.r. – la primărie) un buldozer într-o zi, să curăț acolo și nu… Ce au pățit ei? Nimic n-au pățit. Necazul este pe mine, nu pe voi. Voi n-ați pățit nimic. Ați stat o zi la declarații? Domnule, nu mai putem! Toată ziua stați pe noi cu cereri! Păi, ce să facem? Ne întrebați pe noi ce să facem? E treaba mea că noi vă plătim să faceți și voi nu știți carte? Am făcut cerere să-mi ridice câinii comunitari care s-au adunat la fermă cât n-am fost pe aici și-mi omorau animalele. Mi-au omorât porci. E 1.000 de lei unul. M-au întrebat de unde știu că sunt câini comunitari și apoi mi-au zis că n-au bani să-i ridice. Dacă omoară un om cine e de vină? Dinicu?”, acuză Cornel Dinicu.
Patronul spune că lupta cu autoritățile, pentru a ține ferma în viață, este ceea ce-l face să mai uite de drama prin care a trecut în urmă cu șapte luni. Dinicu afirmă că i „se topește carnea de durere”.
„Nu sunt slab. Mi-au murit părinții, mi-au murit trei frați, mi-au murit prieteni. Am văzut la moarte în viața mea…, dar nu se compară niciuna cu ce s-a întâmplat. N-are nicio legătură”, spune Cornel Dinicu.
În dosarul tragediei de la Tohani au fost inculpate trei persoane fizice, Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii, Adelina Ilie și Adrian Ristin, administratorii din acte, dar și o persoană juridică, acuzațiile fiind de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Persoanele vizate de anchetă
La scurt timp de la începerea cercetărilor, procurorii prahoveni au decis extinderea urmăririi penale. Sunt vizați de anchetă Nicolae Marius Sora, primarul din comuna Gura Vadului, localitatea unde se află Ferma Dacilor, dar și fostul primar Constantin Lungu și un alt funcționar public din primărie. Cei trei sunt urmăriți penal.
Fostul primar Constantin Lungu este acuzat de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată. Nicolae Marius Sora, primarul în funcție la momentul izbucnirii incendiului, este acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu. Funcționarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului este acuzat de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.
În paralel, Tribunalul Militar Bucureşti a admis joi, 13 iunie, cererea procurorilor DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul ofițerilor ISU Prahova suspectați de abuz în serviciu, luare şi dare de mită. Colonelul Elisei Dumitru, un fost comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, şi maiorul Cristina Chelba, angajată a inspecţiei de prevenire din cadrul acestei instituţii, sunt acuzaţi de corupţie, fiind suspectaţi că au permis funcţionarea fără autorizaţie a pensiunii Ferma Dacilor. Iniţial, acest dosar a fost clasat, dar procurorii DNA au solicitat redeschiderea acestuia în ianuarie, la câteva zile de la incendiul în care au murit opt oameni.
Incendiul care a devastat pensiunea Ferma Dacilor a izbucnit anul trecut, a doua zi de Crăciun. Printre victime au fost și trei copii, băiatul în vârstă de 11 ani al lui Cornel Dinicu și doi frați, de 11 și 16 ani. Tatăl celor doi copii a murit și el, încercând să-i scoată din flăcări. În incendiu a mai murit o tânără de 20 de ani, handbalistă la clubul sportiv din Călărași și studentă la Sociologie.
O altă victimă este fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Este vorba despre Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani. Victimele erau oaspeți invitați de Cornel Dinicu la petrecerea de Crăciun organizată la fermă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
TZTZ • 01.08.2024, 11:07
"Sa-mi ridice cainii comunitari..." pai sunt ai tai sau nu? Daca nu sunt atunci "Sa ridice cainii comunitari..." Nu stiam ca poti sa iti faci un restaurant numai cu gratare si sa nu iti trebuiasca autorizatie. Interesant. Deci toate caravenele acestea cu street food functioneaza fara autorizatii?!
Horea33 • 01.08.2024, 08:12
Om ca lumea nenea ăsta! Banu' să curgă, în rest nu contează nimic! Dar oameni și mai ca lumea sunt cei care merg să cumpere de la el, să mănânce micii și fripturile alea făcute de el pe grătar acolo unde s-au făcut friptură opt oameni! Micii ăia trebuie să aibă un gust special... În altă parte, în 100 de ani poate ar fi făcut cineva o afacere în locul acela!
PentruPace • 01.08.2024, 07:47
In Romania, tara baronilor Psd/Pnl/Usr poti face crime cu ajutorul institutiilor de stat. Intr o tara NORMALA primarii si coloneii ISU trebuiau sa fie in puscarie. Romania nu are Minister de justitie, de Interne.