Localnicii se plâng că se confruntă permanent cu un zgomot infernal și mizeria din adăpost e deversată în pârâul din apropiere. Proprietara Maria Pampu sușține că activitatea ei e perfect legală.
În urmă cu două luni, satul Săsăuș din județul Sibiu apărea în prim-plan prin cazul icoanelor de valoare dispărute din cele două biserici ale localității. Nu e însă singurul subiect care tulbură liniștea unei comunități de numai 120 de suflete. Asta pentru că fix în mijlocul micuței așezări se află, din primăvara lui 2019, o fermă de câini de luptă, care i-a adus la disperare pe săteni. Aceștia au reclamat poluarea fonică, probleme legate de deversarea apelor, dar și mai multe nerespectări ale disciplinei în construcții din partea proprietarei.
Proprietara fermei se numește Maria Pampu, e trecută de 60 de ani, iar în curtea ei sunt amenajate circa 20 de padocuri imense.”Când încep să urle animalele, zici că Iadul e lângă noi”, spun oamenii.
Miros ”de-ți mută nasul”
Ei mai reclamă faptul că ”mai ales vara răzbate și un miros absolut insuportabil, plus că toate mizeriile de la patrupede sunt deversate zilnic direct în pârâul din apropiere, iar apa nu mai e potabilă pentru vecini. E pericol și mai departe, pe curs”. La Săsăuș nu există canalizare, iar pentru săteni singura sursă de apă vine de la fântânile din gospodării.
Mărioara Lenghel e una dintre cele mai afectate persoane din Săsăuș: ”Și dimineața, și seara urlă câinii mai rău ca la stână. Nici nu poți sta în curte. E o gălăgie infernală. Dar proprietarei nu-i pasă. Zice că face ce vrea la ea acasă”. ”Pute de la fermă de-ți mută nasul din loc”, se plânge și vânzătoarea de la mini-market-ul din centrul satului, situat exact peste drum de crescătoria Mariei Pampu.
Reclamații și pasarea responsabilității
Din luna iunie a anului trecut, oamenii s-au mobilizat și au trimis sesizări la toate instituțiile responsabile: Primărie, Poliție, Garda de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară, Direcția de Sănătate Publică, Apele Române. Localnicii sunt însă contrariați că autoritățile își pasează reciproc responsabilitatea, iar reacțiile sunt foarte timide sau, pur și simplu, inexistente. ”Nici nu-i interesează sau există anumite complicități pe traseu. Aceste instituții sunt pline cu indivizi care mănâncă degeaba o grămadă de bani publici”, se revoltă sătenii.
Primăria amenință cu instanța
Secretarul Primăriei, Rodica Rus, susține că ”avem copii de pe actele câinilor, care sunt luați în evidență și la Poliție. Proprietara a cerut la noi autorizație pentru extindere casă și construire anexe, dar i-am acordat numai pentru prima parte. Dânsa a nesocotit însă avizele și și-a făcut inclusiv cuștile pentru câini. Am fost acolo cu Garda de Mediu, i-am pus în vedere să intre în legalitate până la sfârșitul lunii septembrie. N-a făcut-o, așa că probabil vom ajunge în instanță, pentru că doamna pare să nu înțeleagă de vorbă bună”.
Câinii sunt microcipați, dar companiile au refuzat să-i asigure
Proprietara și-a lipit practic de șura vecină o parte din pereții padocurilor ridicate ilegal, deși, conform legii, ar fi trebuit și aici să lase o distanță minimă de câțiva zeci de centrimetri. Și-a asumat inclusiv plata unei amenzi de 5.000 de lei, nemodificând însă nimic pe proprietate.
Daniela Văleanu e persoana care stă chiar gard în gard cu ferma de câini: ”La noi nu se mai poate trăi, pur și simplu. Îți vine să vomiți de la mirosuri. În grădină nu mai pot planta legume, iar dacă vreau să stau de vorbă cu cineva în curte efectiv nu ne înțelegem din cauza urletelor groaznice ale câinilor. Dacă mi-aș propune să vând sau să fac minime investiții ca să deschid o pensiune, n-am nicio șansă de reușită. I-am explicat de nenumărate ori vecinei, dar mi-a replicat că nu se desparte de animalele ei. N-am zis asta, e foarte bine și o felicit că ține la câinii ei, dar să se ducă undeva în margine de sat, nu să deranjeze pe toată lumea cu ferma”.
Într-un punct de vedere oferit pentru ”Libertatea”, IPJ Sibiu vorbește despre 20 de câini cu fișă de identificare personală, adică rasă, cod microcip, sex, serie carnet și număr, nume, culoare, vaccinuri și deparazitări. Apare și mențiunea că ”proprietara nu deține poliță de asigurare pentru răspundere civilă în caz de pagube provocate de câini, întrucât declară că firmele de asigurări la care s-a prezentat au refuzat să o asigure pentru asemenea cazuri”.
Dog argentinian, presa canario, amstaff
În corespondența cu localnicii reclamanți, Poliția face referire și la câteva rase care ar exista în ferma lui Pampu: dog argentinian, presa canario, amstaff și staffordshire bullterrier. Toți sunt câini de talie mare, foarte puternici și agresivi, compatibili pentru lupte. De altfel, sătenii suspectează că animalele ar fi, de fapt, crescute pentru a fi comercializate și folosite inclusiv în bătăi ilegale pentru câini. Nimeni însă nu deține până acum probe în acest sens.
De-a v-ați ascunselea cu Asociația Chinologică
Primăria și Poliția susțin în mod oficial că toți câinii Mariei Pampu sunt înregistrați în Asociația Chinologică Sibiu, numai că președintele respectivei entități, Adrian Ludoșan, pretinde contrariul! ”Nu știu nimic despre această fermă și această doamnă”, spune bărbatul, cunoscut în branșă drept unul dintre cei mai vechi crescători de Amstaff, rasă care s-ar regăsi și în curtea-problemă de la Săsăuș.
În tot acest haos, localnicii așteaptă acum aproape cu speranța pierdută reacția statului, care se mulțumește să explice prin diferite instituții că nu are competențe de control și sancționare ori că inspectorii n-au fost primiți pe proprietate.
”Ce vă interesează câinii mei?!”
Contactată telefonic și întrebată de situația adăpostului din curtea sa, Maria Pampu a răspuns iritată că totul e în regulă cu animaleel: ”Câinii sunt perfect în regulă, totul e legal, care-i problema? Au fost verificați peste tot, sunt înscriși în Asociația Chinologică. Nu sunt subiect de ziar. Cu ce ocazie faceți articole pe seama mea? Nu interesează pe nimeni câinii mei de la Cuca Măcăii! E munca și sudoarea mea. Punct! Chiar vă bateți joc? Vă rog să nu mă mai deranjați!”.
Atac pe stradă
Localnicii mai spun că Maria Pampu a făcut constant cadou unor consăteni câini din rasele periculoase, iar o parte din noii proprietari umblă nestingheriți cu animalele fără lesă și fără botniță prin sat, altfel că au început să apară incidente. ”E un puști care i-a dat drumul din lesă câinelui primit de la Pampu, iar animalul a sărit direct la gâtul altui patruped. Abia i-a despărțit cineva cu o coasă”, spune Mărioara Lenghel. Poliția confirmă evenimentul, anunță că s-au aplicat amenzi cumulate de 2.000 de lei, iar vinovații au fost instruiți verbal să nu mai facă greșeli.
”Poliția ar putea deschide dosar penal dacă se îndeplinesc anumite condiții din Ordonanța 55/2002 referitoare la regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. De exemplu, dacă există atacuri canine asupra unor persoane. Iar ANSVSA, autoritatea națională veterinară, poate închide direct ferma dacă proprietara nu a înscris acolo câinii”
Lucian Băgia, jurist Asociația Chinologică Sibiu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro