Aproximativ sase miliarde de lei vechi il costa pe producatorul roman de lapte ca sa faca fata noilor reguli si norme impuse de Uniunea Europeana. Mulsul vacilor in grajdurile traditionale, construite din chirpici si cu paie murdare pe jos, sau colectarea laptelui in galetile folosite de mai multe generatii de fermieri nu mai reprezinta o sursa de venit pentru tarani. Laptele obtinut in astfel de conditii nu va mai putea fi vandut.

Ceea ce stia fermierul roman sa faca mai bine, sa stea  pe un scaunel si sa mulga cu mainile lui vaca, este acum o practica depasita. Mulsul vacii in conditii europene i-a lasat pe multi tarani in afara “campului muncii”, dar, pe de alta parte, i-a mobilizat pe altii, care au reusit sa faca din fermele lor laboratoare mai performante decat cele din comunitate.

„Fiecare animal este monitorizat printr-un cip”

Un exemplu in acest sens este ferma doctorului Mihai Petcu, din comuna Pantelimon, de langa Bucuresti. Ferma “tatucului laptelui”, asa cum il alinta prietenii pe doctor, este, asa cum ii place lui sa-i spuna,  un fel de “NASA” a vacilor.  Aici, fiecare animal poarta la gat un cip prin care poate fi monitorizat permanent. Cand bovinele intra in sala de muls, trec printr-o “poarta de securitate” care citeste numerele animalelor si le transmite pe monitoarele instalatiilor de muls.

“Cipurile ne ajuta sa citim pe aceste monitoare numarul vacii si productia acesteia intr-o zi. Ulterior,  datele  se transmit intr-un computer unde avem o baza de date si stabilim productia pe an a fiecarei vaci”, ne-a explicat, in detaliu, Cornel Bibicu, seful fermei din Pantelimon. Asa cum impune Uniunea, ugerul vacii trebuie dezinfectat inainte de muls, dar si dupa. “Inainte de muls, ungem ugerul cu o solutie care se numeste Desonet, pentru inlaturarea mizeriei. Dupa, se unge cu o alta solutie, Lactofilm, care inlatura laptele ramas si inchide canalele mamare pentru a le proteja de impuritati”, a mai spus nea Bibicu.

Fara indoiala, cel mai impresionant lucru de la ferma lui Petcu este instalatia de muls. Aceasta este compusa din patru tuburi, un fel de aspiratoare, care trag laptele si il transporta printr-o conducta direct in bazinul de racire.

“Laptele nu are nici un contact cu aerul, de aceea este atat de curat. Cand ajunge in tancul de colectare, se raceste la patru grade intr-o jumatate de ora. Instalatia de muls se desprinde automat cand vaca nu mai are lapte.

“Este o adevarata placere  sa lucrezi acum la ferma. Totul e automat, vezi productia si nu mai stai cocosat”, ne-a marturisit Emil Ungureanu, unul dintre lucratorii de la ferma. Dar tot acest lux european nu se putea asigura fara multi bani. “Doar instalatia de muls, care a fost adusa din Germania, a costat 6 miliarde de lei vechi”, ne-a spus doctorul Petcu. “Cu ajutorul ei mulgem aproape 250 de vaci pe zi, rasa Baltata cu negru romaneasca, si livram in fiecare dimineata cam 4,2 tone de lapte unei importante firme de iaurturi”, ne-a mai spus ”tatucul laptelui”.

„Romania mai are doar trei milioane de vite”

Mihai Petcu, patronul unei ferme performante din Pantelimon, are insa si multe nemultumiri, mai ales fata de implicarea statului in agricultura. “Domeniul agriculturii este cel mai neglijat in Romania, mai ales cresterea vacii, care este cea mai grea. Muncesti de la patru dimineata pana la opt seara.  Pai, in alte tari concursurile de Miss pentru vaci le bat pe cele pentru femei, cum este in Olanda sau Statele Unite. La noi, din 7 milioane de vaci cate erau la Revolutie, au mai ramas acum doar 3 milioane, din cauza dezinteresului fata de acest domeniu”, a conchis doctorul Petcu.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News