Victimele, Maria Makgatho, 44 de ani, și Locadia Ndlovu, 35 de ani, au pătruns ilegal în fermă în căutare de alimente la jumătatea lunii august. Asta după ce, spun anchetatorii, un camion al unei companii producătoare de lactate a aruncat acolo produse care expirau. Un lucrător de culoare de la fermă, în vârstă de 45 de ani, William Musora, este acuzat că a ajutat la aruncarea cadavrelor celor două femei.

Și soțul Mariei Makgatho a fost împușcat, dar a supraviețuit. Proprietarul fermei, Zachariah Olivier, și supraveghetorul, Adrian Rudolph De Wet, 19 ani, ambii albi, plănuiseră să împuște pe oricine le călca proprietatea.

Ferma era bine cunoscută de locuitorii unei comunități rurale din Africa de Sud, care, fiind săraci, mergeau acolo pentru a căuta mâncare aruncată. Două femei de culoare au mers acolo, dar nu s-au mai întors. Proprietarul fermei și doi dintre muncitorii săi sunt acuzați că le-au împușcat mortal și apoi le-au aruncat într-o cocină de porci. Potrivit poliției, cadavrele descompuse erau și parțial mâncate.

Unul dintre fiii lui Makgatho a spus că îi este greu să se gândească la modul oribil în care a murit mama lui. El a adăugat că ea mersese pe ferma care nu îi aparținea ca să caute mâncare pentru cei patru copii.

Proprietarul fermei, Zachariah Olivier (primul din dreapta fotografiei), supraveghetorul Adrian Rudolph de Wet și angajatul William Musora, apar în instanță Polokwane, Africa de Sud. Foto: Profimedia

Inegalitățile în proprietatea funciară din Africa de Sud, o moștenire a apartheid-ului

Cele două crime au dus la proteste ale locuitorilor de culoare în fața tribunalului, iar judecătorul a amânat audierea pe cauțiune a fermierului și a celor doi lucrători, care sunt încă în arest, pentru data de 6 noiembrie.

Episodul din provincia Limpopo, la nord-est de Johannesburg, a stârnit indignare generală și au readus dezbateri asupra problemelor profunde ale țării, inclusiv rasismul, violența și proprietatea asupra fermelor. Tensiunile cu privire la terenuri au loc frecvent între fermierii albi și vecinii lor de culoare, ceea ce adesea a dus la crime.

Cele două crime au readus în discuție inegalitățile existente în ceea ce privește cine deține pământul în Africa de Sud. În timpul apartheid-ului, o perioadă de segregare rasială care a durat din 1948 până la începutul anilor 90, mulți oameni de culoare au fost forțați să își părăsească pământurile. În prezent, majoritatea fermelor din Africa de Sud sunt în proprietatea albilor.

La rândul lor, fermierii albi acuză atacuri din partea celor de culoare, așa că orice intrus este perceput ca o amenințare. „Viața fermierilor din Africa de Sud este în pericol, sută la sută”, a admis și Petrus Sitho, un activist de culoare care pledează pentru protecția fermierilor. El a precizat că guvernul nu a făcut multe pentru a proteja agricultorii albi, lăsându-i vulnerabili în fața atacurilor. În același timp, a spus că nici fermierii nu ar trebui să atace și să ucidă oameni.

Urmărește-ne pe Google News