• Ferma Höfler Gemüse are 250 de ani și a fost moștenită din tată în fiu, iar primele sere există din 1965. În prezent, se ocupă de afacere cei trei fii ai familiei, Thomas, Peter și Simon Höfler, care cultivă roșii, castraveți, ardei, rucola, salată, ceapă, ridichi, țelină, morcovi, sfeclă, păstârnac, broccoli, gulii și varză, pe care le vând la marile lanțuri de supermarketuri din Germania. 
  • Unul dintre cei trei frați, Peter Höfler, lucrează de 14 ani cu muncitorii români care au venit în locul muncitorilor polonezi și al celor din Africa Subsahariană.
Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Peter Höfler, proprietar al fermei Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania

Câți muncitori lucrează la ferma dv. și câți dintre ei sunt români?
– La noi lucrează în jur de 100 de muncitori în perioada de vârf, iar 70 dintre ei sunt români. Mai avem aproximativ 10 polonezi și restul muncitorilor sunt nemți. Românii încep să vină în ianuarie, februarie, martie: vin primii 20, apoi numărul lor crește, iar din mai până în august, când e vârful campaniei de cules, lucrează la noi toți cei 70 de muncitori români. După care se întorc acasă și numărul lor scade treptat.

Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Muncitori români în câmp, la ferma Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania

Libera circulație

În ce an au început să vină muncitorii sezonieri români la muncă în Knoblauchsland (Ținutul Usturoiului, landul Bavaria)?
– Eu cred acum aproximativ 15 ani. Când a început libera circulație în Uniunea Europeană?

România a intrat în Uniunea Europeană în 2007…
– Atunci sunt 13-14 ani. Nu contează pentru piața muncii din Germania dacă ești român sau neamț, pentru că noi toți suntem europeni. Înainte, la noi la fermă au lucrat polonezi, care puteau să vină (în Germania) din anii 80, dar cu viză.

Înainte de polonezi – îmi amintesc de când eram copil -, am avut muncitori din Africa Subsahariană, deci azilanți care veneau din Senegal. După aceea, am avut câțiva muncitori din Sri Lanka, tot azilanți. (Forța lor de muncă) a fost convenabilă ca preț pentru noi, cei din agricultură. Dar atunci încă nu aveam nevoie de atât de mulți muncitori la fermă. Atunci, poate lucram cu 10 sau 12 muncitori pe vară și nu se poate compara deloc cu nevoia noastră de acum.

„Miracolul economic din Germania”

Germanii au lucrat vreodată pământul ca muncitori sezonieri, înainte de venirea migranților din Africa Subsahariană sau din Europa de Est?
– Da, mulți germani au lucrat în agricultură după al Doilea Război Mondial până în anii 50, 60. Dar apoi au venit industrializarea și miracolul economic din Germania, iar oamenii au căutat locuri de muncă mai ușoare, unde puteau să câștige mai mulți bani. Așa a scăzut numărul muncitorilor în agricultură.

Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Depozitul fermei Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania

În mod normal, o familie poate să-și muncească singură pământul, pentru că are utilaje mari, combine. Dar la fermele care cultivă legume e încă nevoie de mână de lucru și de aceea depindem de muncitori. 

În anii 50-60, lipsa forței de muncă a fost atât de mare (în Germania), încât am invitat muncitori din Spania, Italia și, mai târziu, din Turcia (Gastarbeiter – n.r.). Și ei erau muncitori migranți, care inițial au fost recrutați pentru munca în fabricile germane. (La fel ca românii), și ei veneau din zone cu probleme economice, nu din orașe mari ca Istanbul sau Ankara. 

Istoria se repetă întotdeauna

Pentru ei a fost probabil la fel ca pentru români: era mai profitabil să vină la muncă în Germania. Istoria se repetă întotdeauna, chiar dacă e vorba de turci, italieni, spanioli, iugoslavi sau români.

Peter Höfler, proprietarul fermei Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania:

Dacă nu ar veni muncitorii sezonieri români în Germania, atunci cine ar lucra în agricultură?
– În prezent, au început să vină muncitori ucraineni, dar ei pot sta doar trei luni în Germania și nu trec granița la fel de ușor ca românii. Din ce am auzit, la alte ferme lucrează muncitori bulgari. Sincer să fiu, nu pot să știu cum va fi. Dar noi ne-am continuat întotdeauna munca – dacă nu mai vin muncitorii români, o să angajez muncitori din altă parte, poate chiar din Germania.

Am observat că la ferma dv. lucrează multe cupluri, ceea ce înseamnă că, în România, copiii lor cresc fără ambii părinți. Întotdeauna au venit cupluri la muncă?
– Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri.

Viața privată e lăsată în afara serei

Muncitorii români v-au povestit despre problemele pe care le au în România și care i-au determinat să-și caute de muncă în Germania? Se plâng că și-au lăsat copiii singuri acasă? 
– De obicei, vorbim foarte puțin cu angajații noștri despre problemele lor personale. Normal că din când în când există unul sau doi muncitori cu care comunici mai bine, pentru că știu germană, cum e domnul Pera, șeful de echipă de aici. Dar nu aș spune că vorbim cu ei despre problemele lor personale. La 70-80 de angajați, nu mă pot ocupa de problemele personale ale fiecăruia.

Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Muncitor român în depozitul fermei Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania

Pandemia v-a afectat activitatea? Au venit mai puțini muncitori români de la începutul pandemiei?
– Da, este o problemă: noi la fermă avem multe sere și e nevoie din februarie de muncitori. Când s-a petrecut cazul din orașul Mamming (unde sute de muncitori români s-au infectat anul trecut cu coronavirus – n.r.), agricultura a intrat în centrul atenției. Atunci, la noi în fermă totul era ca și acum: aveam instalate recipientele cu dezinfectant, afișele cu regulile de igienă erau în limba română și poloneză. I-am atenționat pe muncitori că trebuie să respecte regulile, pentru că indiferent câte măsuri luăm, oricând putem avea un caz de coronavirus.

Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Sere, ferma Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania

Nu cred că un muncitor, dacă se infectează, moare pe loc

Mie, personal, nu mi-e frică de coronavirus și nu cred că un muncitor, dacă se infectează, moare pe loc: sunt oameni tineri și în forță. Pentru mine e mai important riscul economic pentru ferma mea și de aceea am documentat tot: în cazul unei persoane pozitive, ferma trebuie să dovedească unde a lucrat, cu cine a intrat în contact ca să nu închidă toată ferma, ci să intre doar câțiva muncitori în carantină. Chestiunile economice sunt foarte importante și de aceea vreau să se respecte regulile.

Proprietar de fermă din Germania:

Cum ați reușit să preveniți un focar de coronavirus, deși în vara lui 2020 ați avut două cazuri?
– Am luat toate măsurile: am despărțit cu plexiglas spațiile de lucru și de cazare, respectăm distanța etc. E greu să responsabilizezi muncitorii să se țină de regulile impuse, pentru că eu degeaba împart muncitorii în grupuri, dacă ei mai târziu merg la cumpărături amestecați. Atunci am făcut toate eforturile degeaba. Dar înțeleg faptul că oamenii vor să aibă contacte sociale.

Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Un angajat de la ferma Höfler Gemüse le ia temperatura zilnic muncitorilor sezonieri, Nürnberg, Germania

Ați avut vreo problemă cu muncitorii români în cei 14 ani de când lucrați cu aceștia?
– La noi în fermă este foarte curat și avem grijă de asta. Ne străduim să educăm muncitorii în așa fel încât să respecte regulile, să recicleze gunoiul și să pună compostul separat, să nu arunce mănușile pe jos, ci în coșul de gunoi. Deseori mă costă mulți nervi și trebuie să mă aplec eu să strâng mănușile muncitorilor. Ei pur și simplu nu știu lucrurile astea, dacă nu le-au învățat niciodată acasă.

Fermier german, despre muncitorii din România: „Prima oară au venit bărbații, dar de vreo opt-nouă ani vin mai mult cupluri”
Sera de castraveți, ferma Höfler Gemüse, Nürnberg, Germania

*Interviul a fost editat și scurtat pentru claritate. Mulțumim lui Sabine Eisenburger, o româncă stabilită la Nürnberg, care a tradus interviul din germană în română și ne-a fost translator într-o zi de sâmbătă.

Acest interviu face parte dintr-o serie despre muncitorii sezonieri români care lucrează lângă Nürnberg, în Ținutul Usturoiului din Germania.

Din serie, mai puteți citi:

Peter Höfler, proprietar al fermei Höfler Gemüse, Nürnberg, GermaniaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5


Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Știrileprotv.ro
Coșmar pe centura Bucureștiului, trăit de o familie. Câțiva indivizi au încercat să-i jefuiască, dar șoferul i-a pus pe fugă
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Libertateapentrufemei.ro
Alexia Eram, surprinsă de paparazzi cu noul iubit, dar nici Mario Fresh nu pierde timpul. O concurentă de la „Chefi la cuțite” l-a luat la ea acasă
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
FANATIK.RO
Satul din România care a fost înghițit de pădure. Oamenii l-au părăsit, deși se află într-o zonă superbă, în apropiere de 2 obiective turistice importante
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
GSP.RO
Dinamo a dat o lovitură colosală: și-a adus antrenor de la Barcelona! EXCLUSIV: Gazeta are toate detaliile unui contract faraonic
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
FANATIK.RO
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Unica.ro
Wow, ce rochie!! Actrița mexicană Eiza González a întors toate privirile la un eveniment din Los Angeles, cu rochia ei portocalie! FOTO
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Observatornews.ro
Black Friday 2024. Cel mai dorit articol de fashion: 12.500 de comenzi în trei ore
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul
HOROSCOP
Horoscop 5 noiembrie 2024. Taurii simt nevoia să se amestece în treburile altora, fără să fie invitați sau să li se ceară ajutorul

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI