Fermierii din Germania au continuat în ultimele zile să ocupe drumurile, în semn de protest față de reducerea subvențiilor primite de la stat, manifestații și blocaje fiind anunțate lângă Poarta Brandenburg din Berlin, dar și în Baden-Württemberg, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia și Bavaria, potrivit Deutsche Welle.

Miercuri, o grevă a mecanicilor de tren s-a suprapus cu protestul fermierilor și va complica și mai mult lucrurile pentru următoarele zile, iar transportatorii anunță și ei manifestații.

Furia din Germania este un simptom al unei perioade complicate din punct de vedere economic, social și politic, un simptom vizibil și în România, unde transportatorii și fermierii au declanșat și ei, miercuri, un protest spontan.

Reducerile de subvenții pentru fermierii germani au fost decise anul trecut, pentru a rezolva o criză bugetară, după ce Curtea Constituțională a decis că bugetul guvernului pentru 2024 este ilegal. Ulterior, executivul condus de cancelarul Olaf Scholz a dat parțial înapoi, dar furia fermierilor nu s-a disipat.

În tot acest timp, simbolistica folosită de protestatari a fost pe cât de clară, pe atât de amenințătoare. Pe marginea drumurilor din întreaga țară au apărut spânzurători improvizate de care atârnau semafoare, o trimitere la culorile celor trei partide care alcătuiesc coaliția de guvernare – social-democrații, verzii și liberalii.

Dezvoltatorul imobiliar Nordis, unul dintre cei mai mari din România, a intrat în insolvență
Recomandări
Dezvoltatorul imobiliar Nordis, unul dintre cei mai mari din România, a intrat în insolvență
Furie: de ce au ridicat fermierii germani spânzurători pentru guvernanții de la Berlin, într-un moment de maximă tensiune socială
Un ștreang improvizat de care atârnă un semafor în Munchen, în timpul unui protest de anul acesta. FOTO: Hepta

Furia protestelor semnalează o schimbare dramatică a stării de spirit într-o țară mai degrabă cunoscută pentru consensul social.

Multe dintre vehiculele implicate în protestele de luni, spre exemplu, aveau bannere cu logo-ul partidului naționalist de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a vorbit în mod constant în sprijinul fermierilor.

Observatorii se tem că extremiștii vor fi de altfel principalii câștigători de pe urma protestelor, așa cum au reușit să capitalizeze și de pe urma temerilor populare provocate de migrația în creștere.

Criza bugetară și subvențiile

Reducerea subvențiilor nu a fost neapărat planificată de guvern, ci mai degrabă adoptată ca o soluție de avarie.

În noiembrie, în urma unei contestații depuse de opoziția creștin-democrată din CDU, Curtea Constituțională a decis că guvernul nu poate reutiliza în alte scopuri banii din „fondul pentru transformare și climă” – fondul COVID.

Cum îngroapă România dosarele lagărelor de copii din comunism. Justiția refuză anchetarea infamului program ceaușist de „optimizare socială”
Recomandări
Cum îngroapă România dosarele lagărelor de copii din comunism. Justiția refuză anchetarea infamului program ceaușist de „optimizare socială”

Ca urmare a deciziei, cele trei partide de la guvernare au fost nevoite să caute modalități de acoperi o gaură bugetară de miliarde de euro, iar eliminarea subvențiilor a fost una dintre soluții.

Protestele fermierilor – care vor culmina lunea viitoare cu un eveniment major la Berlin – au continuat în decembrie și anul acesta în ciuda faptului că guvernul a propus ulterior un compromis.

Inițial, Berlinul voia eliminarea scutirii de taxe pentru achiziționarea de echipamente agricole și forestiere, precum și a subvențiilor pentru motorina agricolă. Acum, potrivit propunerii de compromis, scutirile fiscale vor rămâne, iar subvențiile pentru combustibil vor fi eliminate doar gradual, până în 2026.

În prezent, mulțumită subvențiilor guvernamentale, agricultorii plătesc pentru motorină aproximativ jumătate din prețul pe care îl plătesc șoferii de automobile. Coaliția de la Berlin susține că renunțarea la motorină va contribui la îmbunătățirea mediului.

Însă fermierii spun că nu au opțiuni alternative de combustibil, iar retragerea subvențiilor amenință să îi scoată din afaceri.

Reducerile propuse au fost criticate chiar și de fermierii care susțin agenda de protejare a mediului.

„Este absolut corect să facem ca agricultura germană să nu mai fie dependentă de combustibili fosili, și să o susținem cu energie solară”, a spus Ottmar Ilchmann, un fermier de lactate din Frisia de Est, Saxonia Inferioară. „Dar aceasta nu este calea corectă”, a adăugat el, citat de The Guardian.

Diana Șoșoacă, penalizată de Parlamentul European pentru scandalul din iulie. Eurodeputata are interzis în plen și a rămas fără indemnizație timp de șapte zile
Recomandări
Diana Șoșoacă, penalizată de Parlamentul European pentru scandalul din iulie. Eurodeputata are interzis în plen și a rămas fără indemnizație timp de șapte zile

Reducerea subvențiilor la motorină va afecta cel mai probabil fermele mai mici.

Ministrul Economiei spune că problema sunt supermarketurile, nu guvernul

Vicecancelarul Robert Habeck, ministrul Economiei și Acțiunii Climatice, a declarat că este de înțeles că fermierii sunt supărați și nu doresc să renunțe la subvenții. Cu toate acestea, a sugerat el, problema lor nu are legătură cu guvernul, ci mai degrabă cu schimbările din acest sector.

El a spus că problemele sunt cauzate mai degrabă de marile lanțuri de supermarketuri cu discount, de abatoare și de producătorii de lactate.

Având în vedere că fermierii nu își pot stabili singuri prețurile, iar discounterii și consumatorii fac presiuni pentru prețuri din ce în ce mai mici la carne, lapte și alte produse, fermierii sunt nevoiți să producă mai mult pentru mai puțin, o situație care împinge fermele mai mici spre faliment.

Prețuri mai echitabile, recompense pentru sustenabilitate și vânzări directe către consumatori ar oferi o cale de ieșire din impas, a declarat Habeck, citat de Deutsche Welle.

Radicalizarea protestelor

Pentru politicienii din guvern și pentru unii observatori, protestele sunt un semn al radicalizării discursului din Germania – și din Europa, într-un moment de maximă tensiune, înaintea alegerilor europene de care extremiștii de dreapta ar putea profita.

Pentru aceștia, îngrijorător este faptul că multe dintre vehiculele prezente la protestele de luni aveau bannere cu logo-ul AfD.

Experții în securitate, scrie Deutsche Welle, au avertizat că protestul din ce în ce mai agresiv riscă să fie infiltrat de organizații antiguvernamentale extreme.

Unele dintre proteste au fost deja infiltrate de persoane care au afișat simboluri de extremă dreapta și s-au ciocnit cu poliția – în stilul observat în trecut la protestele anti-vaccin și anti-migrație.

La un moment dat, săptămâna trecută, vicecancelarul Habeck a devenit în mod direct ținta fermierilor furioși, unii dintre ei încercând să urce și să îl interpeleze pe feribotul pe care se afla alături de soția sa și numeroși alți pasageri.

El a avertizat că unii dintre cei implicați în acțiunile de protest răspândesc „fantezii de lovitură de stat”, adăugând că „simbolurile naționaliste sunt afișate în mod deschis”.

În replică, președintele Asociației fermierilor germani (DBV), Joachim Rukwied, l-a asigurat că protestele sunt curate. „Nu văd niciun pericol ca asociația noastră să fie infiltrată (de extrema dreaptă)”.

În schimb, Rukwied a acuzat guvernul că „jefuiește agricultura” și „pune în pericol aprovizionarea sigură cu alimente interne de înaltă calitate”.

Alți lideri ai fermierilor au avertizat cu privire la posibilitatea ca extremiștii să profite de pe urma protestelor.

„Aceste proteste sunt apă pentru morile AfD”, a spus Clemens Risse, secretarul general al Asociației micilor fermieri din Saxonia, landul estic în care partidul de extremă dreapta conduce în sondaje, înainte de alegerile regionale din septembrie.

„Poverile birocratice tot mai mari și costurile în creștere în ultimii 10 ani au generat o imensă frustrare care este acum revărsată”, a adăugat el. „Și apoi AfD arată spre importurile de cereale fără taxe din Ucraina și le spune fermierilor că guvernul încearcă să salveze lumea, dar nu se îngrijește de germani”, a observat el.

Ascensiunea extremiștilor de dreapta

Pe rețelele sociale, AfD a anunțat că îi susține pe oamenii obișnuiți „conduși spre ruină de o conducere politică iresponsabilă, ca în Evul Mediu”, și a îndemnat cetățenii să se alăture unei greve generale.

Pe canalele de mesagerie ale aplicației Telegram, limbajul utilizatorilor a fost mai radical, unii protestatari distribuind imagini generate de AI ale unui Reichstag în flăcări, înconjurat de tractoare, cu mesajul: „Vino la Berlin și alungă semaforul! Germania devine albastră”, o referire la culorile AfD.

În prezent, gruparea extremistă se află pe locul doi în sondaje la nivel național, la aproximativ 23%, depășind cu mult SPD, Verzii și FDP, care se află la guvernare, dar în urma principalei grupări de opoziție, CDU/CSU.

Iar anul se anunță unul complicat. Dincolo de alegerile europene, AfD este așteptată să obțină scoruri bune și la alegerile regionale ce vor avea loc în acest an în Saxonia, Turingia și Brandenburg.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

simona1996   •   14.01.2024, 12:40

Foarte grav ce se intampla.

Marica13   •   14.01.2024, 09:43

Foarte bine....asa le trebuie.

mica   •   11.01.2024, 07:23

O sa fie proteste in toata Europa in acest an.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis
Știrileprotv.ro
Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis
S-a aflat! Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță pentru copiii săi. Are o fată și un băiat din fostul mariaj
Viva.ro
S-a aflat! Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță pentru copiii săi. Are o fată și un băiat din fostul mariaj
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Libertateapentrufemei.ro
Cât de frumoasă e fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță! Medicul colonel a cucerit numai femei superbe. De ce au divorțat
Se construiește unul dintre cele mai așteptate drumuri din România. Va fi cea mai importantă autostradă din istoria noastră
FANATIK.RO
Se construiește unul dintre cele mai așteptate drumuri din România. Va fi cea mai importantă autostradă din istoria noastră
„La început am fost puțin tristă”. Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
GSP.RO
„La început am fost puțin tristă”. Ioana Timofeciuc explică de ce a fixat nunta cu Florinel Coman într-o zi de joi
Anunț oficial pentru toți proprietarii de terenuri. Noua obligație va fi valabilă minimum 7 ani
FANATIK.RO
Anunț oficial pentru toți proprietarii de terenuri. Noua obligație va fi valabilă minimum 7 ani
Monica Bîrlădeanu, ieșire în familie cu Valeriu Gheorghiță și fiul său. Cum au fost surprinși
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu, ieșire în familie cu Valeriu Gheorghiță și fiul său. Cum au fost surprinși
Toată țara este în CRIZĂ MARE de bani cash. NU SE MAI POT RETRAGE bani de la bancomate
Financiarul.ro
Toată țara este în CRIZĂ MARE de bani cash. NU SE MAI POT RETRAGE bani de la bancomate
Apa a ajuns mai scumpă decât berea. Care sunt preţurile în magazine, după majorările pe bandă rulantă din ultimii ani
Observatornews.ro
Apa a ajuns mai scumpă decât berea. Care sunt preţurile în magazine, după majorările pe bandă rulantă din ultimii ani
Horoscop 9 octombrie 2024. Capricornii ar fi bine să rețină că perioada următoare ar putea fi ceva mai complicată în sfera sănătății
HOROSCOP
Horoscop 9 octombrie 2024. Capricornii ar fi bine să rețină că perioada următoare ar putea fi ceva mai complicată în sfera sănătății

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI