Ionel Soare, din Giuvărăști, județul Olt, cultivă porumb zaharat de aproape 10 ani. De câțiva ani, obține știuleții chiar la începutul verii, ceea ce pare o minune. Dar el știe secretul: cultivă porumbul dulce inclusiv în solar. Pentru cultura din acest an tocmai a pregătit terenul și a trecut la plantat. Peste două luni și un pic va strânge știuleții. Spune că vinde porumbul mai mult în angrouri și că ia pe el mai mult decât pe porumbul normal. Cam 2,5-3 lei profit pe kilogram.
“În ultima perioadă, numărul producătorilor de porumb zaharat a crescut, deoarece tot ei au făcut diferența între o altă cultură și porumbul zaharat. Este o cultură extratimpurie, muncă mai puțină, manoperă mai puțină și beneficiile sunt la fel”, susține viceprimatul din Giuvărăști, Daniel Pană.
“Dacă în urmă cu 10 ani se cultiva sporadic, doar ca hobby, la această dată, în județul Olt avem peste 50-60 hectare de porumb zaharat. În localitatea Giuvărăști avem câțiva fermieri care cultivă porumbul în extratimpurietate în spații protejate”, spune Ion Păunel, liderul Sindicatul Legumicultorilor Olt.
Porumbul dulce sau zaharat este o varietate foarte apreciată, în special datorită gustului foarte plăcut și texturii fragede. Are și o serie de beneficii pentru sănătate: îmbunătățește memoria, protejează vederea, îmbunătățește digestia.
sursa: stiritvr.ro
Citește și: Deszăpezire cu ajutorul porumbului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro