„Se preconizează cel mai bun an agricol din istoria noastră post-decembristă. Dacă vor reuși să le recoltăm. Cred că putem vorbi de un spor de producție de 15-20% peste recoltele de anul trecut. La grâu, dacă media a fost 3.800, anul acesta sigur depășim 4.500 de kg la hectar. La fel se pare că va fi și pentru rapiță, în schimb, dacă vorbim de porumb, dacă aici recolta a fost de 4.600 de kg, anul trecut, anul acesta putem vorbi liniștit de o recoltă de peste 6.000 de kg/hectar. Evident, aici sunt și excepții și mă refer la zonele de calamități, unde în ultimele săptămâni au căzut ploi abundente, dar în rest, culturile arată extraordinar”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Fermierul mai spune că pe lângă faptul că anul acesta avem cantitate, vom avea și calitate.

Dar dacă vorbim de prețul pâinii, chiar dacă recoltele vor fi bune, Nicolae Sitaru,  președinte al Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița, spune că prețul pâinii nu are unde să mai scadă pentru că și așa foarte mulți producători din panificație merg pe pierdere. „Ceea ce mănâncă românii la ora actuală este o pâine făcută să fie ieftină, nu hrănitoare”, spune Sitaru. Prețul pâinii nu poate merge mai sus pentru că nu se va mai cumpăara, iar dacă se duce în jos, falimentează producătorii.

Pe de altă parte, Sitaru spune că la porumb, recoltele depind doar de vreme și asta pentru că anii trecuți nu seceta a distrus producția și căldura excesivă.

Nu ne acoperim consumul de carne

Cu toate acestea, recoltele noastre bune, sunt trimise în afară, în loc să fie folosite pentru creșterea animalelor. Dacă s-ar face acest lucru, s-ar asigura autoconsumul la carne, este de părere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Aceste cereale trebuie să le folosim la creşterea animalelor, să vindem sau măcar să ne asigurăm autoconsumul la carne, pentru că suntem net importatori sau la limită la carnea de porc, suntem importatori de carne vită şi de ovină. Deşi avem peste 12 milioane de ovine, sunt rase care nu sunt cel mai bine adaptate gusturilor anumitor consumatori”, a declarat Irimescu.

Anul trecut, țara noastră am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro şi exporturi de 5,6 miliarde de euro, după ce în 2013 și 2014 am avut o balanță comercială pozitivă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News