Cimitirele au fost luate cu asalt de oameni, dar şi de cerşetori, însă cele mai bogate mese întinse uneori chiar pe morminte sunt de departe cele ale rromilor. Nu mai au voie să facă grătare dar nu se lasă şi tot aduc mâncare şi băutură cât pentru toată lumea. ,, Nu mai facem grătar aici că nu ne dă voie, dar facem acasă. De aseară tot muncim la mâncare. Nu doar grătar, dar şi sarmale, băutură, salamuri, carne de miel ouă şi cozonac”, ne-a declarat ieri o ţigancă din familia Stănescu, cea mai răspândită ca nume de rromi în zona Galaţiului. Masa şi mai bogată era în faţa cavoului de marmură al unui fost celebru bulibaşă la ţiganilor cărui i se zicea Ferma, tot din neamul Stăneştilor. ,,Pentru tata am venit să dăm de pomană ca să ştie toată lumea cine a fost el. Dăm de toate şi la ai noștri şi la români”, a mai spus o membră a familiei Stănescu în timp ce întindea mese în faţa cavoului. ,, E bună mâncarea de la ei. Pentru mine e pomană curată că eu stau la azilul de pe Războieni şi pentru mine e chiar pomană”, spunea Dumitru Macarie unul dintre cei care făceau coadă ca să primească pomană de la rudele lui Ferma Stănescu. Pentru ceilalţi oameni găsirea unui preot era tot mai dificilă aşa că mulţi puneau pomelnicul la biserică şi singuri mergeau la mormânt şi împărţeau pomană după ce dădeau cu tămâie. În mod normal, luni este Paştele Morţilor, dar oamenii s-au obişnuit să vină în număr mai mare duminica deoarece luni e zi lucrătoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro