Festivalul-experiment a avut 1.500 de participanți, care au primit undă verde să cânte și să se distreze.
„Mi-a fost foarte dor de aceste evenimente, pentru că îmi place foarte mult dansul”, a spus o participantă pentru BBC.
„Acum putem merge din nou la petrecere. Suntem cu adevărat fericiți că ne putem întâlni din nou așa”, a continuat altul.
„Se simte atât de suprarealist. Întâlnești oameni diferiți, ne strângem mâinile, ne îmbrăţişăm”, spun alți doi tineri.
Chiar dacă este un festival-experiment, regulile nu au lipsit. Participanții au putut intra doar cu un test COVID negativ, iar rezultatul a fost încărcat pe aplicația CoronaCheck printr-un cod QR. În plus, unii au fost testați și la intrare, cu un test antigen, dar acest lucru s-a făcut aleatoriu.
O altă regulă: masca de protecție este obligatorie. Dar, a observat jurnalistul BBC, această măsură nu a fost aplicată de majoritatea tinerilor petrecăreți.
După ce au intrat, cei 1.500 de participanți au fost împărțiți în trei grupuri, iar fiecare dintre ei a avut un dispozitiv care îi monitoriza mișcările și contactele.
Dispozitivul a înregistrat cu cine a avut contact utilizatorul, pentru cât timp și la ce distanță. Astfel, în cazul apariției unor cazuri, cercetătorii vor vedea cum s-a răspândit virusul, ce contacte a avut participantul, dar și alte detalii, punctează Euronews.
„Nu este un eveniment nesigur”
Organizatorii festivalului-experiment, care este finanțat de guvernul olandez, consideră că există riscuri, dar, per total, evenimentul nu este chiar unul nesigur.
„Toți acești oameni sunt testați și negativi. Desigur, aceasta nu este o situație normală. Trebuie să-i vedeți pe participanți ca niște cobai. Toți știau că există un risc, sunt conștienți de asta. Dar dacă organizarea este una bună, se pot face lucruri sigure. Deci acest eveniment nu este unul nesigur”, a spus Andreas Voss, un epidemiolog care ia parte la acest eveniment.
Festivalul-experiment a avut loc în contextul în care în Olanda rata infectărilor a crescut cu 25% în ultima săptămână. Participanţii vor fi testaţi din nou săptămâna viitoare. Dacă nu vine niciun focar de aici, alte țări pot folosi acest festival ca model pentru a readuce evenimentele live, arată BBC.
Rezultatele finale urmează să fie publicate în aprilie. Un experiment similar a avut loc în luna decembrie, într-o sală de concerte din Barcelona. Atunci, 500 de oameni au participat la un concert, iar la final organizatorii au anunțat că nu s-a înregistrat niciun caz de COVID.