Timp de două zile, aproape o sută de „războinici daci şi romani” vor readuce la viață atmosfera din urmă cu două milenii. Oamenii care vor veni la Festivalul Cetăților Dacice vor avea ocazia să „călătorească” în timp, în perioada în care a început procesul de formare a poporului român, scrie Agerpres.ro.
„Acum sunt multe festivaluri de reenactment antic, dar acum 12 ani era singurul de acest gen”, a afirmat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, Liviu Zgârciu.
Festivalul Cetăților Dacice este organizat pentru prima oară de Muzeul Național al Unirii, după ce primele 11 ediții au fost realizate sub coordonarea Consiliului Județean Alba.
Festivalul Cetăţilor Dacice începe sâmbătă cu întrecerile generaţiei „pui de dac”, un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană, la care participă elevi de la şcolile din Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori, localităţile din Alba pe teritoriul cărora au fost în antichitate cetăţi dacice.
Doctorul de daci de la Sorbona vrea să aducă la București Columna lui Traian
Mai apoi, vor fi deschise tabăra antică şi atelierele meşteşugăreşti antice, specializate în prelucrarea osului, a lemnului, metalurgie, fierărie, metaloplastie, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane și prezentarea de plante dacice, conform sursei citate.
Turiștii și localnicii deopotrivă vor avea șansa de a urmări antrenamentele soldaţilor şi gladiatorilor, la festival fiind prezente „Garda Apulum” – Alba Iulia, „Terra Dacica Aeterna” – Cluj-Napoca, „Geto-Dacii din Moldova” – Iaşi, „Geto-Dacii Sudcarpatici”- Piteşti şi „Vivat Tomis” – Constanţa.
Sâmbătă vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, dansuri antice, lupte de gladiatori. După lăsarea serii va avea loc „marea bătălie dintre daci şi romani”.
Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, „un ritual de incinerare” specific dacilor.
La Festivalul Cetăţilor Dacice vor avea loc, duminică, activităţi în tabăra antică, demonstraţii de luptă şi militare.
Cel mai important moment este însă „Decathlonul Dacic”, un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, cu probe de concurs inedite.
„Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid şi puternic” – transportul a 25 kilograme de nisip, „Suliţaşul Cetăţii” – aruncarea suliţei la distanţă, „Cel mai iute de picior” – ştafetă, alergare cu …mielul, „Braţul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forţele” – tras cu frânghia, „Luptătorul dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare şi curaj” – căţăratul pe catarg şi „Cărăuşii Cetăţii” – transport apă în ciubere sunt cele zece probe de concurs care atrag, an de an, un număr mare de spectatori.
„Festivalul Cetăţilor Dacice” este considerat cel mai vechi şi cel mai important festival dacic din România. Evenimentul are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Evenimentul se desfășoară în fiecare an în preajma zilei de Sânziene, 24 iunie.
Primele ediții au fost organizate în localitatea Cricău. În apropierea acesteia se află cetatea de la Piatra Craivei, unde unii istorici susţin că ar fi fost înmormântat capul lui Decebal, dar şi o parte a tezaurului dacic.
Citește și Previziuni Urania pentru perioada 23 – 29 iunie 2018. Mercur va intra în zodia Leului. Luna Plină în Capricorn. Marte va intra în mișcare retrogradă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro