Festivalul Deliciilor Dulci aduce în Sfântu Gheorghe cei mai apreciați specialiști în producerea de colaci secuiești care vor lupta, sâmbătă și duminică, pentru titlul de „cel mai bun kürtőskalács”, notează covasnamedia.ro.
„Avem 13 producători de kürtőskalács, care vor fi în Piața centrală din Sfântu Gheorghe, în weekend. Șase sunt din Harghita, cinci din județul Covasna și unul din județul Mureș. Practic, firmele care, în fiecare weekend, sunt într-un colț al țării și vând kürtőskalács, o să fie aici, în centrul orașului, la Concursul de făcut kürtőskalács, unde avem înscrise 10 echipe. Totodată, o să existe posibilitatea să fie gustate peste 20 de ape minerale. Aleea Deliciilor Dulci va reuni mulți producători de ciocolată și alte bunătăți”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Gruman Robert.
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Județean Covasna. Sâmbătă are loc un concurs pentru desemnarea celui mai bun kurtoskalacs realizat după o rețetă tradițională. Totodată, va fi pregătit cel mai lung kurtoskalacs din lume, care va avea aproape 15 metri.
Tot aici a preparat, în 2011, un tort uriaș, de cinci metri și jumătate lungime și cu o greutate de 640 de kilograme, în cinstea aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a orașului Sfântu Gheorghe.
A două rundă a competiției va avea loc duminică. Juriul va premia colacii secuiești, realizați după rețete proprii.
Totodată, va fi organizat un concurs de făcut clătite. Juriul va desemna cea mai bună clătită făcută cu apă minerală, dar și cea mai bună apă minerală pentru clătite.
Potrivit organizatorilor, oamenii care vin la Festivalul Deliciilor Dulci din Sfântu Gheorghe vor putea degusta ciocolată, turtă dulce și numeroase sortimente de apă minerală pe aleea dulciurilor și a apelor minerale.
Concursurile sunt organizate în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe. Acolo vor avea loc concerte și ateliere de joacă pentru copii.
În urmă cu aproape trei ani, Consiliul Județean Covasna a demarat o campanie de promovare a kürtőskalács-ului pentru a populariza istoricul, dar și modul de preparare a acestei specialități culinare.
Prima rețetă a produsul tradițional datează din 1784 și a fost consemnată de contesa Mikes Maria din Zăbala, în actualul județ Covasna.
sursă foto: Facebook
Citește și VIDEO/ Apar sute de locuri de parcare noi în Capitală. Ce le pregătește Gabriela Firea șoferilor care își lasă mașinile în “inima” orașului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro