Organizatorii le promit vizitatorilor o întâlnire gândită să prezinte o imagine completă a bunătăţilor cu care românii alungă gerul, întâmpinând zilele calde ale primăverii, care pare că se instalează, zilele acestea, și din punct de vedere meteorologic.

Iată câteva tradiții și superstiții în ziua de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie.

Peste 20.000 de mucenici moloveneşti copţi în cuptor şi dezmierdaţi cu miere şi miez de nucă, dar şi peste 5.000 de porţii de mucenici munteneşti fierţi într-un uriaş ceaun! Vor fi și mucenici de mărimea unui om, dar şi… tradiţionalele 44 de pahare de vin!

Dar cum vinul nu merge pe stomacul gol, vor fi încinse grătare pe care vor sfârâi cârnaţii, micii, costiţe, ciolane şi multe alte cărnuri aromate, stropite din belşug cu vin şi tuică fiartă şi cu licori angelice din struguri, prune, caise, piersici, vişine şi pere.

Gospodinele venite din inima Moldovei se vor trezi dis de dimineaţă şi vor frământa coca pentru cei 20.000 de mucenici pe care mai apoi îi vor băga în cuptor, îi vor unge cu miere şi îi vor tăvăli prin nucă, timp în care vor spune, pentru curioşi, povestea celor 40 de mucenici din Sevastiţa.

Pentru reţeta gigantică se vor folosi sute de kilograme de făină, zahăr, zeci de litri de ulei, 25 de kg de und, sute de ouă, 200 kg miez de nucă, 80kg de miere şi 5 kg de lămâi.

Muntencele nu se lasă mai prejos şi, într-un ceaun uriaş, vor fierbe 5.000 de porţii de mucenici cu zeamă, cu arome nemaipomenite. Pentru reţetă se vor folosi nu mai puţin de 50 kg de făină, 3 kg de nucă, 10 kg de miere şi tot atâtea de zahăr, 20 de kg de lămâi şi 2 kg de scorţişoară.

Pentru cei care respectă zilele de post, gospodinele vin la târg cu zacuscă de vinete sau de ghebe, miere şi păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale sau mere aromate, păstrate cu mare grijă peste iarnă.

Pe lângă aromaţii şi gustoşii mucenici, vă veţi mai delecta cu vestitele plăcinte munteneşti, veritabilele poale-n brâu moldoveneşti, din plăcintele dobrogene cu brânză, toate preparate ce conţin ingrediente sută la sută naturale şi gătite după cele mai vechi reţete tradiţionale.

De la un aşa festin nu vor lipsi brânzeturi şi afumături, jamboane, muschiuleţi, toate preparate proaspete şi fragede special aduse pentru a ne înfrupta din ele.

Și pentru că doamnele și domnișoarele sunt sărbătorite, în această perioadă, apecial pentru ele vor fi aduse obiecte tradiţionale, lucrate cu multă măiestrie de meşteri autentic: ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genţi din piele naturală cu motive naţionale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie şi podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă.

Totul va fi de de joi, 8 martie, şi până duminică, 11 martie, în Parcul Naţional din sectorul 2 al Capitalei.



CITEȘTE ȘI…  VIDEO/Goana după averile infractorilor, o cursă cu obstacole. Contre între ANAF şi DNA. Miza: un miliard de euro



 

 
 

Urmărește-ne pe Google News