Sute de pofticioşi au venit să guste tradiţionalii virşli de Brad sau de Sălaş, pregătiţi după o reţetă veche de sute de ani, şi care au devenit un brand culinar pentru judeţul Hunedoara, aducând faimă zonei. Producătorii locali veniţi la festival au pus ceaunele la foc domol şi au potolit pofta „mesenilor”. La o mai mare căutare au fost cârnaţii „hiţuiţi” pe lemn de fag, despre care se spune că sunt mai buni la gust faţă de cei fierţi, pentru că au prins aroma de fum. Şi cum după o masă copioasă merge o bere rece, aceasta a „curs” în halbe, iar muzică populară şi concertele susţinute în aer liber s-au potrivit „mănuşă” cu evenimentul.
După cum este lesne de înţeles, modul de preparare al virşlilor e unul secret, dar producătorii prezenţi la festival au dezvăluit faptul că gustul deosebit vine, mai ales, din afumarea la cald.
„Asta îi dă un gust unic. După ce se prepară carnea, de capră, de oaie şi de vită, se adaugă condimentele şi se afumă la hiţ, cum se spune. Practic, se dă la flacără, nu se opăresc în apă. Aşa devin mai suculenţi”, spune Dan Cioară, unul dintre producătorii locali de virşli de Brad, care a venit la festival cu o întreagă „instalaţie”, un fel de afumătoare, construită dintr-un lemn special, în care a „hiţuit” pe loc cârnăciorii, în faţa clienţilor.
„Noi venim cu virşli pe care îi facem respectând întocmai reţeta veche, tradiţională. Sunt preparaţi după un procedeu mai deosebit, pe care nu îl putem face acasă. Procesul de hiţuire înseamnă, practic, coacere. Aici, avem o mică afumătoare, aprindem scândurelele şi îi punem deasupra de flacără. Acesta este unul dintre secrete”, a explicat, la rândul ei, Maria Nicoară.
După ce s-au perindat îndelung printre tarabele cu bunătăţi, cunoscătorii nu au ratat ocazia de a cumpăra „ăi mai buni virşli” din ţară.
„Cheful” în cinstea renumiţilor cârnăciori, serviţi cu o lingură de muştar, a ţinut, la Deva, trei zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro