Evenimentul a prilejuit, ieri, în deschidere, și „Târgul Micului Precupeţ” – târg al copiilor unde se prezintă produse tradiţionale pregătite în gospodăriile proprii. Apoi, a fost organizată o vizită la Casa Memorială „Amza Pellea”, binecuvantarea zaibărului de preot şi slobozirea pentru degustări, apoi carul alegoric în care se transportă butoiul cu zaibăr s-a deplasat către locul desfășurării concursului, alaiul fiind însoţit de trăsuri şi călăreţi.

La concurs, a fost ales cel mai bun zaibăr, cel mai frumos stand gastronomic tradiţional, cea mai originală reţetă, atmosfera fiind întreținută de ansamblurile folclorice din întreaga ţară.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Edilul din Băileşti, Costel Pistriţu, spune că încearcă să facă recunoscut zaibărul, declarându-l produs tradiţional. Procedura este greoaie, dar oltenii nu se lasă.

Cei care au participat la festival au putut cumpăra un litru de zăibărel cu sume cuprinse între 5 şi 8 lei, diferenţa fiind dată de acurateţe. Negru şi gros ca motorina, asupru, bun de consumat alături de o bucată de slăninuţă, ori carne de la găleată.

Și cum olteanul adevărat pune pe masă și un fir, două de praz a fost premiat și prazul în cadrul festivalului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News