Evenimentul a prilejuit, ieri, în deschidere, și „Târgul Micului Precupeţ” – târg al copiilor unde se prezintă produse tradiţionale pregătite în gospodăriile proprii. Apoi, a fost organizată o vizită la Casa Memorială „Amza Pellea”, binecuvantarea zaibărului de preot şi slobozirea pentru degustări, apoi carul alegoric în care se transportă butoiul cu zaibăr s-a deplasat către locul desfășurării concursului, alaiul fiind însoţit de trăsuri şi călăreţi.
La concurs, a fost ales cel mai bun zaibăr, cel mai frumos stand gastronomic tradiţional, cea mai originală reţetă, atmosfera fiind întreținută de ansamblurile folclorice din întreaga ţară.
Edilul din Băileşti, Costel Pistriţu, spune că încearcă să facă recunoscut zaibărul, declarându-l produs tradiţional. Procedura este greoaie, dar oltenii nu se lasă.
Cei care au participat la festival au putut cumpăra un litru de zăibărel cu sume cuprinse între 5 şi 8 lei, diferenţa fiind dată de acurateţe. Negru şi gros ca motorina, asupru, bun de consumat alături de o bucată de slăninuţă, ori carne de la găleată.
Și cum olteanul adevărat pune pe masă și un fir, două de praz a fost premiat și prazul în cadrul festivalului.