Halloweenul este sărbătorit pe 31 octombrie, însă evenimentele mari cum sunt festivalurile își găsesc locul în weekendurile apropiate acestor date. Halloweenul nu este o sărbătoare recentă, având origini în literatura gotică, din anii 1700-1800. Scriitorii care au acoperit subiectul goticului sunt Mary Shelley, Walter Scott, Edgar Allen Poe și Bram Stoker.
Festival dedicat scriitorului care a creat legenda lui Dracula
Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de Halloween este Whitby Goth Weekend din orașul Yorkshire din Marea Britanie. De aici și din legendele despre Țepeș din România s-a inspirat autorul Stoker când a scris despre Dracula în 1897. Unii dintre participanții la festival sunt simpli turiști, pe când alții se identifică cu cultura Steampunk (subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative). Festivalul îmbină atmosfera unui festival de muzică cu posibilitatea de a te costuma în diferite personaje.
Autorul Bram Stoker este sărbătorit și în orașul său natal, Dublin, unde de Halloween se organizează evenimente literare și conferințe despre viața și moștenirea sa.
Dracula este cel puțin la fel de popular și în România, dat fiind faptul că personajul autorului britanic este inspirat din Vlad Țepeș, descris în unele opere ca un „monstru, un vampir ce bea sânge de om și un mare amator de cruzimi”. Aceste legende despre Țepeș s-au născut din pedepsele pe care le aplica conducătorul român celor care nu respectau legea – înfigerea corpurilor în țeapă. O formă de tortură pentru a-i speria pe cei care se gândeau să încalce legea.
Cum au devenit aceste evenimente populare pentru un public larg
La Festivalul Bram Stoker, participarea a crescut de la aproximativ 25.000 de persoane în 2019 la peste 49.000 în 2022, recuperându-se după o pauză de doi ani din cauza pandemiei de Covid-19, scrie The Conversation.
Popularitatea acestor festivaluri a crescut datorită transformării evenimentelor din unele de nișă la unele pentru publicul larg, atât prin tehnici de marketing, cât și prin popularizarea prin mass-media. În acest fel, a apărut un nou trend de „comercializare a întunericului” – prin costumații, decoruri sau mâncare care au devenit asociate acestor evenimente.
Anul acesta s-a desfășurat și în București un festival de Halloween pe insula de pe Lacul Morii, West Side Hallo Fest, care a atras 80.000 de vizitatori în cele trei zile, potrivit organizatorilor.
Alte evenimente de Halloween sau cu specific gotic recomandate de The Conversation sunt:
- Whitby Goth Weekend, Whitby, Regatul Unit
- Festivalul Bram Stoker, Dublin, Irlanda
- Salem Festival of the Dead, Massachusetts, Statele Unite
- Festivalul de Halloween de la Derry, Derry, Irlanda de Nord
- Wave Gotik Treffen, Leipzig, Germania
Foto: Hepta
Aura1 • 01.11.2023, 11:21
O festivitatea interesantă pentru cei care iubesc această tematică, un mod de a se întâlni și socializa.
mariussorin75 • 01.11.2023, 09:07
Plictiseala mare, nu prea mai sunt evenimente....urmeaza unul la fel de ireal, black friday
durban22 • 01.11.2023, 08:08
Macar cu aceste festivaluri adoptate de noi in care DRACULA este actorul principal, mai aparem si noi pe mapamondul asta !!.