Așa se face că, deși lasă impresia unei mâncări gourmet, în condițiile în care mulți cred că au de a face cu așa ceva, de fapt, se adresează oarecum gurmanzilor. Mai precis, festivalurile de mâncare de stradă de la noi au devenit un fenonem-corcitură între cele două stiluri: gourmet și gourmand.
Iar românul este pregătit să plătească fița la suprapreț pentru a-și satisface anumite nevoi sociale. Un astfel de exemplu este și ultimul eveniment de acest fel, care are loc zilele acestea în parcarea unui supermarket.
27 de camioane au fost așezate în parcare pe stilul western, de jur împrejur, pentru a se proteja de atacurile hoardelor ce vor veni să deguste bunătățurile la suprapeț, iar undeva în centrul acestui așezământ temporar a fost amplasată o scenă unde vor concerta tot felul de artiști în fumul ce iese necontenit din grătare.
Poți veni la Festivalul Street Food de pe Barbu Văcărescu dacă ești în ziua de salariu, dacă tocmai ai donat sânge sau dacă știi că ai avut o mătușă Tamara care a trecut recent în neființă și ți-a lăsat și ție o fărâmă de bani. Ești așteptat acolo cu sufletul și portofelul deschis pentru că, dacă vrei să îți impresionezi jumătatea, fii pregătit să lași cam 80-100 de lei pentru două porții de mâncare și două sticle de bautură răcoritoare sau alcoolică.
Fiță cu mâncare congelată
Pentru a vă face o idee despre prețurile pe care le veți găsi, o porție de inele de calamar proaspăt decongelat și pus la prăjit în ulei costă 28 de lei. În conul cu „copane” și inele de calamar ți se mai pune în sos și o felie de lămâie. Combinația este una destul de faină, dar pentru cei care au stomacul mai sensibil, senzația de după va fi una de… încordare totală și nădușeli.
Un grup de indeciși care voiau ceva, dar nu știau ce, a urmat vechea meteahnă a părinților noștri: „stăm și noi la coadă aici, că văd că e multă lume”. Așa au ajuns să servească un burger cu carne de porc afumată.
Dacă vă faceți vreo speranță că veți plăti pentru cartofi prăjiți proaspeți, curățați, puteți să vă luați adio de la acest gând. Cartofii sunt scoși din pungile mari de câteva kilograme chiar în fața voastră și puși la prăjit. Apoi scoși din friteuza, presărați cu sare și praf de usturoi, pentru a le da alt gust, și serviți de către cumpărători.
Și în cazul în care nu am pus destul accent pe cât este de scumpă mâncarea la acest festival, aflați este genul de mâncare al cărui preț te va face să lingi de sos hârtia în care ți-a fost servită și să aduni și firimiturile de pe masa care ți-au căzut, deși mâncai atent să nu pierzi nimic.
Singurul lucru care părea proaspăt la festival erau roșiile tăiate felii și puse atent pe hamburger, frunzele de salată și câteva fire de verdeață tocate destul de mult cât să îți rămână între dinți și să nu le simți. Reporterii Libertatea și-au pierdut 15 minute din viață să numere la câți burger au intrat câteva frunze de salată iceberg. După al 12 lea burger s-au plictisit…
Mâncare românească, botezată nemțește
Într-un alt camion wurst-ii fierb domol, lângă un ochi de aragaz pe care se călește niște ceapă și se amestecă varză și castraveți murați în diferite sosuri doar pentru a-ți creea impresia că merită 20-25 de lei. Apoi, se ia o chiflă de hotdog, se secționează rapid pe jumătate de două mâini îmbrăcate subțire în niște mânuși asemănătoare celor chirurcicale.
În chiflă se ia cu cleștele și se pune un wurst mai lung decât chifla pentru a-ți crea impresia că ai făcut afacerea vieții tale. Peste el se pune niște brânză cedar, cu varză sau castraveți murați și un sos ceva și ți se oferă. Astfel, pleci de acolo mulțumit de tine doar pentru că ai cumpărat un cârnat fiert, cu nume german, la suprapreț.
Publicul țintă, dar nenimerit
La orele 12.00 când se anunțase deschiderea de către organizatori, multe tarabe nici măcar nu erau deschise. Tinerii corporatiști din zonă au fost primii care au venit pentru a degusta bunătățurile gătite după rețete ale chef-ilor ceva mai cunoscuți din România.
Printre ei, încep să se aciueze și câțiva pensionari atrași de mirosurile ce își fac simțită prezența în parcarea supermarketului de pe Barbu Văcărescu. El, târâie în spate un o paporniță de tip troller, în timp ce ea îl ține de braț. Amândoi întind gâtul curioși, pe ici pe colo, să vadă ce se dă, apoi încep să își rotească privirile „subrede” de trecerea anilor. Imediat se observă cum li se măresc pupilele din spatele ochelarilor, de parcă ar fi făcut zoom pe prețuri. Își bâjbâie unul altuia ceva și pleacă la supermarket, unde găsesc mâncare mai pe buzunarul lor.