Un mănunchi de baloane albe și albastre se desprind cu greu de stâlpul pe care scrie: “Rămas bun, Laude Reut. Generația 2020!”. Baloanele fac rotocoale în aer, distrându-i pe cei care le urmăresc cu privirea de jos. O doamnă ieșită la balcon încearcă să le prindă. Fără succes, baloanele se tot înalță și se tot duc.

Absolvenții clasei a XII-a s-au revăzut la o festivitate după șase luni de la instaurarea stării de urgență

La fel se desprind, cu emoții și regrete, și absolvenții de liceu care au reușit totuși să se adune în curtea școlii, înainte de a pleca la facultate. “Este prima oară când plec din școală și cred că o să-mi fie greu”, spune Antonia Grosu, absolventa școlii și studentă în anul întâi la Arhitectură.

Timp de 16 ani a învățat în Lauder-Reut, are colegi pe care îi știe de la 3 ani și despărțirea e grea. Ar fi fost și mai dificil dacă nu ar fi putut să se vadă într-un cadru festiv deloc, cum s-a întâmplat la majoritatea școlilor, de altfel.

“Am așteptat mult momentul, pentru că anul ăsta nu am avut nici absolvire, nici ultimul clopoțel, nici banchet. Așa pot să-mi văd colegii pentru ultima oară pentru că nu știu, sincer, când o să ne mai vedem”, spune Antonia. Se bucură că ei au spart tiparul generației 2020, generație fără festivități.

Tudor pleacă în Anglia, unde va studia Istoria, și s-a bucurat să-și revadă colegii înainte

2020,
generația fără festivități

Colegul ei, Tudor Cobrea, pleacă de la festivitate să-și ia bagajul, fiindcă pe seară pleacă în Anglia, unde începe facultatea de istorie la Universitatea din Warwick. Consideră că decizia de a nu-i lăsa pe elevi să se întâlnească în iunie ca să-și ia rămas bun a fost una “lipsită de umanitate”.

“Nu am înțeles de ce nu s-a putut la vremea respectivă. A fost un prilej efectiv răpit și nu cred că de amenințarea reală a virusului, cât de alarmismul și panica unor funcționari nepregătiți, care au impus întregii populații, indiferent de nivelul de civilizație, de context, de împrejurare, niște măsuri care s-au dovedit în multe cazuri ineficiente și exagerate”, spune Tudor.

Prima ieșire la tablă, după jumătate de an

Absolvenții au ținut și să-i îmbărbăteze pe cei care intră acum în clasa a XII-a și se pregătesc pentru Bac.

“Va fi bine. Poți să iei note bune la Bac și dacă înveți online”, crede Alina Niculai și nu ai cum să nu o crezi, fiindcă ea însăși a luat 10 la Bac și s-a pregătit online în al doilea semestru.

Spre deosebire de colegii ei, care s-au aventurat peste hotare, Alina a ales Facultatea de Psihologie de la noi: “Consider că și în România se pot realiza multe. Eu nu m-am văzut niciodată plecând. Cred că și aici există profesori buni și școli bune și ar trebui să rămânem măcar noi, generațiile de viitor, ca să stabilim un drum mai bun pentru țară”.

Din cei 30 de liceeni care au terminat Lauder-Reut, 16 au luat peste 9,50 la Bac.

Urmărește-ne pe Google News