ANTIP a atras atenţia asupra impactului nociv al metodei de racolare „loverboy” asupra fetelor, metodă folosită cu precădere online, la început. Avertismentul a venit în contextul zilei de 24 februarie, când se celebrează Dragobetele, ziua tradiţională a iubirii, a relatat Agerpres.
„Metoda loverboy şi abordarea victimelor prin intermediul internetului, a reţelelor de socializare sunt utilizate din ce în ce mai frecvent ca tehnici şi instrumente pentru contactul iniţial şi ulterior pentru manipularea viitoarelor victime. La primul contact, cele mai multe victime cunoşteau identitatea celui care le aborda (74 % din victime au fost recrutate de către persoane aflate în cercul de cunoştinţe, prieteni, vecini sau chiar rude), în timp ce numai 22 % dintre victime au fost recrutate de către persoane necunoscute. Astfel, există situaţii în care victimele au fost recrutate prin metoda loverboy, însă, în acelaşi timp, primul contact cu recrutorul a avut loc prin intermediul unei aplicaţii de dating”, a transmis ANTIP.
Mai precis, traficanţii analizează situaţia persoanelor din cercul de cunoscuţi, le vizualizează profilelele de pe Facebook sau Instagram, și când găsesc vulnerabilităţi emoţionale, probleme financiare, dorinţa de a scăpa de autoritatea părinţilor, devin brusc „îndrăgostiţi”.
„«Dragostea» îi cuprinde deodată şi traficantul începe să folosească toate armele seducţiei pentru a-şi convinge victima de sinceritatea sentimentelor sale. Cel mai uşor pentru traficanţi e să-şi demonstreze dragostea online. E cel mai ieftin şi poate încerca cu zeci de fete în acelaşi timp. Pentru victima urmează sute de mesaje cu declaraţii, complimente, inimioare şi pupici. De multe ori, victimele îşi vor răsplăti admiratorii cu fotografii, iar traficantul va fi din ce în ce mai insistent să ceară din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai sexy“, spun reprezentanții Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane
De multe ori, aceste fotografii sau filmuleţe vor fi folosite pentru şantajarea victimei, în special a victimelor minore, pentru că fetiţele între 11-14 ani au fost cel mai adesea victimele unor astfel de abordări.