Exilat de două decenii în Statele Unite, disidentul turc își începe analiza amintind că Turcia a fost cândva un exemplu în țările musulmane în ceea ce privește democrația.

„Este adevărat, se întâmpla la începutul anilor 00, când AKP (Partidul dreptății și dezvoltării) a implementat mai multe reforme în conformitate cu standardele democratice din Uniunea Europeană și a îmbunătățit astfel imaginea țării, la capitolul respectării drepturilor omului”, scrie Fethullah Gülen.

Acesta continuă explicând că „minunea” a durat doar câțiva ani, până când fostul său aliat a pus mâna pe frâiele țării. „Tot procesul a fost blocat ulterior, în jurul anului 2011, după cea de-a treia victorie electorală a premierului de atunci, astăzi președintele republicii, Recep Tayyip Erdogan, care a schimbat complet direcția.

Fethullah Gülen subliniază că valorile islamice nu exclud automat democrația, ci dimpotrivă, acestea se mulează cel mai bine pe acest sistem de guvernare.

„Valorile islamice nu sunt cauza eșecului democrației în Turcia, ci trădarea lor. Unii ar putea fi tentați să prezinte Turcia de sub Erdogan ca pe un exemplu negativ, ca să demnstreze o incompatibilitate între valorile democratice și cele islamice. Însă, regimul lui Erdogan reprezintă o trădare totală a principalelor valori islamice”, a mai scris predicatorul.

Acesta explică faptul că, deși turcii sunt în proporție de 99% musulmani, această majoritate este în mod surprinzător foarte eterogenă, oamenii aderând diferite ideologii și identificâdu-se ca aleviţi, turci, kurzi sau alte etnii.

„Într-o astfel de societate, tentativele de omogenizare a populației nu sunt numai neproductive, dar mai ales pot să distrugă libertatea. Nici o formă de guvernare și nici o grupare, majoritară sau minoritară nu trebuie să le domine pe celelalte – este singura soluție viabilă pentru un popor atât de divers. Același lucru este valabil și pentru Siria și alte țări vecine”, a mai notat Recep Tayyip Erdogan.

Gülen este acuzat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan de organizarea tentativei de lovitură de stat militară produsă în Turcia în iulie 2016, acuzații pe care clericul le neagă vehement.

El a fost cândva aliatul lui Erdogan, însă din 1999 el se află în Statele Unite, acesta fiind acuzat de trădare în țara sa. Clericul musulman este liderul unei mișcări sociale cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Acesta are o influență puternică atât în rândul militarilor, dar și în presa turcă.


Citește și: 

Tolo, replici cu reporterii de la Recorder: „E normal ca jurnaliștii să le furnizeze procurorilor documente?”

 
 

Urmărește-ne pe Google News