Ministrul sănătății, Mam Bunheng, a transmis într-un comunicat că fata era din provincia Prey Beng, la est de capitala Phnom Penh. Ea a fost diagnosticată cu gripă aviară după ce a început să se simtă rău, cu febră mare și tuse, pe 16 februarie.
Când starea ei s-a deteriorat, a fost transferată la spitalul național de copii din Phnom Penh pentru tratament, dar a murit miercuri, a anunțat Ministerul Sănătății.
De la începutul anului trecut, gripa aviară a devastat fermele din întreaga lume, ducând la moartea a peste 200 de milioane de păsări din cauza bolii sau sacrificări în masă, a declarat recent Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
La începutul acestei luni, Organizația Mondială a Sănătății a observat răspândirea la mamifere a gripei H5N1, dar a spus că riscul pentru oameni rămâne scăzut.
H5N1 s-a răspândit între păsările de curte și păsările sălbatice timp de 25 de ani, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing, dar rapoartele recente despre infecții la nurci, vidre și foci „trebuie monitorizate îndeaproape”.
Pentru moment, OMS evaluează riscul pentru oameni ca fiind scăzut, iar de când H5N1 a apărut pentru prima dată în 1996, a existat doar o transmitere rară și nesusținută a tulpinii la și între oameni. Fata locuia în apropierea unei zone de conservare, iar oficialii sanitari au prelevat probe de la o pasăre moartă acolo.
Oamenii care au fost infectați cu gripa aviară în trecut au lucrat, de obicei, la ferme de păsări sau au fost în contact strâns cu păsările infectate.
Autoritățile sanitare cambodgiene au îndemnat oamenii din țara din Asia de Sud-Est să nu se ocupe de animale și păsări moarte sau bolnave și să contacteze o linie telefonică dacă cineva suspectează că a fost infectat de boală.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!