Tragedia a avut loc marți noaptea, în comuna Popești, din apropierea Iașiului, într-o familie care se afla în evidența primăriei din comună din cauza condițiilor precare în care locuiesc.

Într-o casă de chirpici, cu două camere, trăiau mama, tatăl și 6 copiii cu vârstele cuprinse între 7 luni și 10 ani. Părinții nu au loc de muncă, iar tatăl muncește cu ziua la alți oameni din sat sau la pădure, la cărat de lemne.

Familia copilei trăiește într-o casă de chirpici

În cursul zilei de marți, 15 decembrie, cel mai mare dintre copii, o fată de 10 ani, a descoperit o sticlă de diluant și a început să se joace cu ea în casă, în apropierea sobei. Din primele informații, sticla de diluant s-a aprins după ce au sărit scântei din foc și fata de 10 ani s-a speriat și a aruncat-o pe pat, unde se afla micuța de 4 ani, căreia i s-au aprins instantaneu hainele, până ca părinții să reușească să stingă focul.

Copila a fost dusă în stare gravă la spital, cu arsuri pe 60% din suprafața corpului. A ajuns la unitatea medicală la ora 16.40, în stare critică, intubată și ventilată mecanic încă de la locul accidentului.

Imediat după admisia la spital, a fost transferată în blocul operator, s-au efectuat manevrele chirurgicale de urgență. Din păcate, copilul avea și arsuri pe căile aeriene, având saturații foarte mici ale oxigenului în sânge încă de la venirea în spital. În ciuda terapiei maximale care s-a instituit, copilul a decedat astăzi dimineață la ora 10.00.

Lavinia Ionescu, medic specialist ATI, purtător de cuvânt al Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași:

Medicul a mai precizat că s-a încercat transferul micuței la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, însă starea ei era foarte gravă și nici condițiile meteo nu erau promițătoare pentru realizarea transferului.

Direcția
Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a
intervenit în cazul familiei din Popești, a demarat o anchetă
socială și a luat decizia ca ceilalți cinci copii să fie scoși
din familie și puși în plasament maternal. Reprezentanții DGASPC
spun că au găsit în casa familiei „condiții sub orice critică”,
copiii nefiind îngrijiți, spălați, hrăniți și nu stăteau la
căldură.

„Este o familie săracă, nu e constituită legal, părinții sunt în concubinaj. Erau în monitorizare și trăiau dintr-un ajutor social de circa 1.500 de lei. S-a luat act de acel accident, acum cei cinci copii sunt la sediul nostru urmează să meargă în plasament material. Condițiile de acolo erau sub orice critică, iar mama avea anumite probleme psihice și nu are deprinderi parentale suficient de bune”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC, pentru Libertatea.

Bantaș a mai precizat că în momentul de față nu există șanse de a-și primi copiii înapoi, trebuie să își pună la punct locuința și viața, pentru a mai putea avea grijă de ei.

Primăria are în vedere să ajute familia.

Erau în evidențele primăriei, asistați sociali, nu lucrau nicăieri, în schimb îi aveam în vizor și îi monitorizam. Nu erau persoane care să consume alcool, aveau grijă de copii, el se mai ducea la pădure să lucreze cu ziua. Primeau ajutor social pentru faptul că nu aveau venituri. Locuiau într-o cameră toți copiii cu mama, într-o casă de chirpici cu două camere. Avem în vedere să le construim o casă, ca pe viitor să își poată recupera copiii.

Vasile Lupu, primarul din Popești, pentru Libertatea:

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Fotografii: Ziarul de Iași

 
 

Urmărește-ne pe Google News