Medicii se declară încântați de modul în care copilul a răspuns la tratament.
„Această pacientă, care a stârnit foarte multe controverse și întrebări, este un succes terapeutic. Mama fetiței a fost alături de ea în permanență, a avut o capacitate extraordinară de a înțelege toate manevrele efectuate copilului și l-a susținut psihic, l-a încurajat și cred că de aceea a avut o evoluție atât de bună. Mama a fost, practic, parte din echipa medicală”, a declarat, joi, Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al unității medicale.
Tratament cu presiune negativă
Dr. Sidonia Susanu, specializată în chirurgie plastică, coordonatoarea echipei care a tratat copilul, spune că aceasta s-a prezentat cu arsuri pe 42% din suprafața corpului și că s-a folosit tratamentul cu presiune negativă, care este implementat din 1991 în SUA și din 2013 la spitalul din Iași.
„Suntem fericiți că a avut o evoluție foarte bună, a contat și folosirea din prima secundă de internare a tratamentului de presiune negativă. Acest tratament previne dezvoltarea bolii arsului, a insuficienței multiple de organe caracteristice arsului mare, precum și reduce foarte mult suprafața care necesită grefare”, a declarat dr. Sidonia Susanu.
Aceasta a explicat că un astfel de tratament permite ca toate arsurile de până la gradul al II-lea să se vindece fără să aibă nevoie de grefe de piele.
Așa s-a întâmplat și în cazul arsurilor suferite de fetița de 2 ani. Inițial s-a crezut că trebuia grefată pielea de pe 30% din suprafață. Însă după a 5-a zi de terapie cu presiune negativă, doar 6% din piele a fost nevoie să fie grefată.
Sub supraveghere medicală până la 18 ani
„Din fericire apreciez că fetița nu va avea nevoie de alte intervenții chirurgicale. Un copil nu pleacă acasă până când nu suntem siguri că poate să își continue procedeele de fizioterapie acasă. Va fi urmărită în ambulatoriul spitalului săptămânal și apoi lunar timp de un an. Apoi anual până la vârsta de 18 ani”, a mai precizat dr. Sidonia Susanu.
Fetița de 2 ani se afla acasă, la Huși, alături de un copil de vârsta ei și de mamele lor în momentul accidentului. Cele două femei, care sunt vecine, găteau împreună.
La un moment dat, când cele două femei tăiau legumele, copiii s-au dus la aragaz și au tras peste ei de o oală cu ciorbă care se afla pe foc. Cei doi copii au suferit arsuri grave. Inițial, femeile i-au băgat pe aceștia sub duș cu apă rece, pentru ca apoi să-i ducă la spitalul din oraș, cu mașina proprie.
Fotografie ilustrativă Shutterstock