Cel de-al șaselea deces pus pe seama epidemiei de rujeolă – între timp rușinoasa cifră a ajuns la 30- este la prima vedere cel mai misterios. Este vorba de moartea unei fetițe de un an din satul Caporal Alexa, localitate arondată orașului arădean Sântana, care avea vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) efectuat, așa cum ne-au precizat rudele victimei. Prin urmare, fetița ar fi trebuit să fie protejată împotriva virusului. Decesul său a fost confirmat pe 26 octombrie. Prima victimă a epidemiei de rujeolă din acest sezon a fost consemnată acum un an, pe 1 iunie. Informația că micuța avea vaccinul efectuat a fost confirmată și de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Astfel, din cele 30 de decese cauzate de rujeolă până în acest moment, micuța din Caporal Alexa este singura care avea vaccinul efectuat, restul de 29 nu aveau.
Vaccinul nu e bun?
În timp ce părinții nu au dorit să facă declarații în legătură cu moartea fetiței, motivând că nimic nu o mai poate aduce la viață, un verișor al unuia dintre părinți și-a ridicat semne de întrebare în legătură cu calitatea vaccinului.
“Dacă ea a făcut vaccinul și tot a murit, înseamnă că vaccinul nu e bun. Ori nu este util în general, ori compoziția nu e bună”, spune ruda victimei.
”Copila făcea parte dintr-o comunitate mai săracă și avea foarte multe probleme de sănătate. Nu știu ce s-a întâmplat exact din punct de vedere medical”, ne-a explicat, pentru a mai liniști suspiciunile și primarul localității, Daniel Sorin Tomuța.
Reamintim că în România s-a format deja un curent, chiar și pe rețelele sociale, ai cărui susținători recomandă ca familiile să nu-i ducă pe cei mici la vaccinat, pentru că vaccinarea ar face parte dintr-o conspirație a companiilor farmaceutice de a face bani.
Și totuși, de ce a murit micuța?
Reprezentanții Spitalului Județean Arad și cei ai Direcției de Sănătate Publică ne-au declarat că au fost trei cauze care au dus la decesul fetiței din Caporal Alexa și nici una nu are de-a face cu o calitate îndoielnică a vaccinului sau cu vreo conspirație.
În primul rând, fetița de un an a murit la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Chiar dacă era vaccinată, vaccinul a fost făcut foarte târziu, când micuța era deja infectată cu rujeolă.
“Copila a fost vaccinată împotriva rujeolei înainte cu doar două săptămâni de deces, dar după ce fusese infectată cu boala”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad.
Apoi, reprezentanții spitalului care au tratat-o au precizat că fetița era un caz special și suferea de foarte multe boli. Copilul avea și o serie de alte complicații, printre care insuficiență multiplă de organe cauzată de malnutriție. Victima cântărea doar șase kilograme, deși avea un an.
În al treilea rând, copila se născuse cu o distrofie musculară care i-a împiedicat pe medici să o trateze.
“Fata suferea de distrofie musculară și malnutriție proteino-calorică”, au mai stabilit reprezentanții Direcției de Sănătate.
Astfel, un doctor de la spitalul arădean ne-a transmis că, din punctul său de vedere, singurul deces al unei persoane care efectuase vaccinul a fost cauzat de faptul că acesta a fost realizat după ce fetița a fost infectată cu rujeolă.
“La condițiile de sănătate ale fetiței, rujeola i-a dat peste cap tot organismul și așa fragil”, ne-a spus acesta.
Rata de vaccin în Arad era de 54%
Deși este considerat unul dintre județele de frunte ale țării, Aradul se află printre primele județe la numărul de decese cauzate de rujeolă, o boală în care anual nu s-a înregistrat, din 2012, mai mult de un deces pe an.
În acest județ din Banat s-a înregistrat un procent extrem de redus al ratei de vaccinare cu vaccinul ROR, 54,85% în Arad, în cazul copiilor născuți după 2008. Asta în condiţiile în care acoperirea vaccinală ce trebuie menţinută pentru a exista protecţie pentru toată lumea este de 95%, așa cum ne-au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de Ministerul Sănătății până la data de 9 iunie este de 6.743, din care 30 de decese. Acestea s-au înregistrat în următoarele județe: opt în Timiș, cinci în Arad, șase în Dolj, patru în Caraș Severin și câte unul în Bihor, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mureș
și Bucuresti.
Citește și:
- EXCLUSIV/ Încă o poveste revoltătoare a unui copil răpus de rujeolă. Hulitul spital din Reșița, suspectat ca a infectat cu rujeolă o fetiță de doi ani
- A murit de rujeolă într-un județ care nu avea raportat nici un caz. După decesul bebelușului de cinci luni, au mai apărut șapte cazuri
- S-a luptat cu 15 boli incurabile, dar a murit de rujeolă. Fetița fără noroc care a decedat pentru că a mers la spital
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro