Micuța de 1 an și 8 luni este și acum în semicomă și are „un cearșaf” de diagnostice, cum spune Victor Maniliuc, tatăl ei. La aproape trei luni de la accidentul oribil care i-a ucis mama, pe fișa ei scrie: „paralizie cerebrală, tetraplegie spastică, encefalopatie post traumatică, traheostomă” (potrivit biletului de externare din 19 ianuarie).

Fetița a trecut de faza critică, după internarea la centrul de recuperare psiho-motorie Robănescu (București), în decembrie, dar este tot în stare vegetativă. „Nu este conștientă, dar deschide ochii, răspunde la anumiți stimuli”, explică tatăl.

La ultima evaluare locomotorie, s-a constatat însă că Larisa are, la aproape 2 ani, abilitățile unui bebeluș de o lună și nu-și poate ține capul sus, de pildă.

De câteva zile, ea continuă terapia de recuperare acasă, unde tatăl ei are grijă să nu-i lipsească nimic.  „Larisa are oricum un tonus mai bun când e acasă, nu în mediu spitalicesc, ceea ce s-a confirmat și de Sărbători”, adaugă tatăl ei.

Și de Sărbători, Maniliuc s-a ocupat singur de Larisa, pentru că a învățat între timp o mulțime de lucruri, pe care nu ar fi vrut să le știe: cum să se ocupe de canula din traheea micuței, de monitorizarea tensiunii, pulsului, oxigenului, de medicație.

„La centru îți dă medicamentele, tu le împarți și dozezi, ca în laboratorul de chimie, am învățat totul. Doar injecțiile le face altcineva. Alimentarea se face prin sondă, care leagă năsucul de stomac”.

Recuperarea se face alternativ în spital și acasă, conform recomandărilor specialiștilor.

A depășit așteptările medicilor

Victor Maniliuc vorbește la persoana a doua plural când este întrebat despre starea fetiței lui –”suntem”, „facem”. Poate pentru că, de câteva luni, e singur cu ea.

Cei doi sunt ca o echipă, în care ambii luptă pentru viața fetiței, fiecare în felul lui. Iar Larisa a depășit așteptările medicilor: a reînvățat să respire în cele trei săptămâni cât a fost la terapie intensivă la Spitalul Marie Curie. „Doctorii nu îi dădeau nici o șansă (cel mult ventilare mecanică toată viața), dar mititica a spulberat orice prognostic rău și respiră singură, fără suport de oxigen”, spune Maniliuc. Pentru că era o fetiță perfect sănătoasă înainte de accidentul îngrozitor, a avut probabil puterea de a învinge unele dintre efectele traumatismului: a avut și afecțiuni hepatice și pulmonare, și fracturi, dar și-a revenit.

Doar că lupta cu leziunile de trunchi cerebral nu este deloc simplă, iar terapia în ambulatoriu are  un cost mare, pe termen lung. Este nevoie de kineto, energo-terapie la domiciliu (nu e transportabilă decât în regim de ambulanță), iar o oră de terapie costă 80-100 lei, așadar Maniliuc are nevoie de aproximativ 3.000 de lei /lună. Orice zi de pauză înseamnă stagnare sau chiar regres, iar un program de acest tip va dura cel puțin doi ani.

Problema este că sunt evaluări care se pot face doar după ce ea revine la starea de conștiență, iar atunci se vor recomanda cel mai probabil multe alte terapii. Iar momentul în care Larisa își va reveni nu poate fi prevăzut: se poate întâmpla într-o săptămână, o lună sau mult mai târziu.

Recent, Primăria Suceava (județul unde s-a întâmplat accidentul) a decis să îi ofere lui Victor Maniliuc  25.000 de lei, însă această sumă va acoperi doar parțial și pe termen limitat nevoile Larisei. De aceea, Fundația Ringier a decis să ajute mica familie, care se bazează, acum și în viitor, pe donații din partea oamenilor cu suflet.

Cei care doresc să o ajute o pot face pe Anastasia o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu numele „LARISA”

Pentru sume mai mari se pot face depuneri în conturile Fundaţiei Ringier: RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176 – RON, ROO2 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO, deschise la Raiffeisen Bank

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News