”Este vorba despre un copil de 11 luni din Centrul de refugiați, care avea multiple malformații cardiace și boli asociate și care a fost internat în Terapia intensivă a spitalului nostru pentru rujeolă complicată cu bronhopneumonie și Sepsis, care au dus la deces, în 18 august”, a afirmat Virgil Musta, potrivit Agerpres.
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a anunțat, vineri, că numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România a ajuns la 8937.
Cele mai multe decese au fost în județul Timiș (9).
Guvernul a adoptat luna aceasta proiectul de Lege privind organizarea şi finanţarea activității de vaccinare a populaţiei. Proiectul de act normativ instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.
Categoriile de vaccinări obligatorii sunt:
- vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;
- vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
- vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
- vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.
Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială.
În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.
La data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.
Pentru responsabilizarea și asumarea atribuțiilor prevăzute în proiectul de act normativ, au fost stabilite sancțiuni corecte și echitabile pentru fiecare dintre actorii implicați în procesul de vaccinare:
- instituții ale autorităților publice centrale și locale – Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiil de Sănătate Publică județene și a municipiului București, instituții de învațământ, direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului;
- furnizorii de servicii medicale de vaccinare;
- părinții sau reprezentanții legali ai copiilor eligibili la vaccinare;
- producatorii și distribuitorii de vaccinuri.
Citește și: Crimă la Mioveni. O femeie a fost ucisă în plină stradă, ziua în amiaza mare, de un bolnav psihic lăsat liber de medici