Fibrele sunt partile comestibile ale plantelor care nu pot fi digerate si nu se absorb in organism, desi fermenteaza partial in intestin.
Solubile si insolubile, fibrele au multe efecte benefice asupra organismului:
– ne feresc de constipatie;
– joaca un rol important in prevenirea hemoroizilor, varicelor si fisurilor anale;
– prin faptul ca ‘se cer’ mestecate mai mult, ne obliga sa reducem cantitatea de mancare ingerata, ajutandu-ne sa ne pastram silueta;
– absorb colesterolul si diminueaza riscul de infarct miocardic si arterioscleroza;
– prin fermentarea in colon, elibereaza substante importante in prevenirea cancerului, in stabilizarea nivelului de glucoza in sange si in imbunatatirea sistemului imunitar;
– ajuta la dezvoltarea bacteriilor benefice (probiotice) in intestin, cresc puterea de absorbtie a calciului si protejeaza peretii intestinali.
E recomandat sa consumam 25-30 g de fibre alimentare zilnic. Cele mai importante surse sunt graul si orezul integral, fructele, legumele si vegetalele.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia din Bucuresti, bd. Decebal nr. 1, bl. H2, sc. 2, ap. 45, tel. 031.105.72.66 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti