De cele mai multe ori, doamnele confundă sau pur și simplu ignoră simptomele fibromului uterin, fără a conștientiza consecințele acestui fapt. Fibromul se poate localiza la orice nivel al uterului şi poate provoca diferite simptome. Menstrele dureroase cu sângerări abundente, balonarea şi constipaţia, crampele înainte și după menstruație, dar și creșterea dimensiunilor abdominale sunt indicatori comuni ai femeilor care suferă de această tumoră benignă.

Chirurgia laparoscopică, şansa pentru a deveni mămică

Tratamentul oferit de medicul sepcialist depinde de vârsta pacientei, de dorinţele viitoare de fertilitate, de numărul şi dimensiunea fibroamelor şi de simptomele prezente. Acesta se stabileşte împreună cu pacientă, iar medicul trebuie să ţină cont de situaţia în care tânăra doreşte să devină mămica după tratarea fibromului.

„În mod normal, în cazul femeilor la vârste tinere, fertilitatea este o problemă şi aceste femei sunt dornice de a rămâne însărcinate pe viitor. Ca urmare, pentru fibroame simptomatice mari, miomectomia este o soluţie, care implică îndepărtarea fibroamelor printr-o incizie abdominală. Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât prin operaţia deschisă. În cazul celei din urmă apar anumite aderente, nişte cicatrici interne mai extinse care pot afecta  trompeleuterine şi pot cauza infertilitatea. Operaţia este una dintre cele mai dificile intervenţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales în cazurile în care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explică dr. Silviu Iștoc, medic ginecolog.

Fibromul uterin, problema tinerelor femei

Inconștiența femeilor este mare uneori, mai ales în rândul celor își doresc să-și întemeieze o familie. Și asta pentru că, în funcție de dimensiunile fibromului, salvarea uterului poate deveni o reală problemă, ori fără acesta, femeia nu va mai putea face niciodată copii.

“În funcţie de dimensiunea fibromului, intervenţia poate dura până la 3-4 ore, iar recuperarea este rapidă. Am avut o pacientă în vârstă de 28 de ani căreia i-a fost îndepărtat un fibrom de 20 cm, practic cât o minge de fotbal. Și în cazul ei salvarea uterului a fost o operaţie dificilă, dar de succes.”, adaugă medicul.

Tratamentul non-chirurgical – soluţia provizorie

În cazul în care fibroamele sunt mici, iar femeia nu are niciun simptom, acesata poate fi pusă sub operație, iar intervenția va fi făcută doar dacă simptomele evoluează. În perioada de observaţiei, odată cu apariţia primelor simptome se pot prescrie fie pilule anticoncepționale, fie injectarea contraceptivă.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News