Unul dintre cele mai “gustate” topuri alcatuite de revista americana cu profil economic “Forbes” este cel in care este “masurata” averea presedintilor, monarhilor si dictatorilor lumii. Surpriza ultimilor doi ani a reprezentat-o “omul de fier” al Cubei, Fidel Castro, care an de an si-a marit averea. Dezvaluirile l-au adus in culmea furiei pe liderul de la Havana, care pozeaza in erou al revolutiei socialiste in Marea Caraibilor.
Anul trecut “Forbes” a estimat averea “fiului poporului” cubanez Fidel Castro la nu mai putin de 550 de milioane de dolari. Dezvaluirea a produs o reactie furibunda a liderului de la Havana, care de cateva zeci de ani pozeaza in erou al revolutiei celor saraci, in costum verde de lupta, ca in vremurile bune ale Revolutiei, si cu un trabuc atarnat in coltul gurii.
In ultimul top al averii “Presedintilor, Monarhilor si Dictatorilor” alcatuit de Forbes, averea lui Fidel Castro ar fi ajuns la “confortabila” suma de 900 de milioane de dolari. Liderul cubanez raspunde ca averea sa este egala cu zero, insa revista americana afirma ca sumele care ii alimenteaza conturile ar proveni din controlul pe care il exercita asupra intreprinderilor aflate in proprietatea statului. Liderul de la Havana a reusit chiar sa o devanseze si pe regina Angliei, Elisabeta a II-a, a carei avere provenita din proprietati imobiliare, pietre pretioase si colectii de timbre nu depaseste 500 de milioane de dolari. In averea reginei nu au fost incluse palatul Buckingham si nici celebrele bijuterii ale Coroanei.
Printre dictatori, Fidel Castro pare sa fie cel mai bogat, insa se plaseaza catre ultimele locurile ale topului in comparatie cu regii si seicii din Golful Arabiei care, in continuare, conduc detasat.
Regele Arabiei Saudite, Abdullah, este in continuare “numarul 1”, cu o avere estimata la 21 de miliarde de dolari. Tot petrolul e cel care il mentine pe sultanul Bruneiului, Hassan al-Bolkiah, pe locul al doilea, cu o avere calculata de jurnalistii “Forbes” la 20 de miliarde de dolari. Pe locul trei se plaseaza tot un seic din zona Golfului Arabiei, Khafila bin Zayed al-Nahayal, presedintele Emiratelor Arabe Unite. Acesta a reusit sa acumuleze o avere personala de 19 miliarde de dolari.
Nici capetele incoronate din Europa nu au avut un an rau din punct de vedere financiar. Printul Hans-Adam II al minusculului principat Liechtenstein si-a rotunjit veniturile anul trecut: averea sa se cifreaza acum la 4 miliarde de dolari. Principalele surse de venit sunt palatele, investitiile imobiliare si cele in opere de arta. De asemenea, ultima sa investitie este, alaturi de un intreprinzator american, intr-o ferma de productie de orez hibrid.
Pentru prima oara, liderul Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, si-a vazut numele mentionat in acest top al celor mai bogati lideri de stat. Averea sa a fost estimata la aproximativ 600 de milioane de dolari. Cu toate ca tara pe care o conduce trece la ora actuala printr-un boom al petrolului, Guineea Ecuatoriala a mai scazut cateva locuri in topul tarilor subdezvoltate intocmit de ONU.
Regele Arabiei Saudite, Abdullah – 21 de miliarde de dolari
Sultanul Bruneiului, Hassan al-Bolkiah – 20 de miliarde de dolari
Presedintele Emiratelor Arabe Unite, seicul Khafila bin Zayed al-Nahayal – 19 miliarde $
Seicul Dubaiului, Mohammed bin Rashid al-Maktoum – 14 miliarde de dolari
Printul Hans-Adam II din Liechtenstein – 4 miliarde de dolari
Fidel Castro, Cuba – 900 milioane $
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Guineea Ecuatoriala – 600 de milioane $
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 500 de milioane de dolari
Seicul Dubaiului, cel mai bun investitor
Cel mai priceput investitor ramane insa seicul Dubaiului, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, cu o avere personala estimata la 14 miliarde de dolari. Jurnalistii “Forbes” il crediteaza pe seic, un renumit crescator de cai de rasa, cu reusita de a mari produsul intern brut al Dubaiului de la 8 miliarde de dolari in 1994 la aproape 80 de miliarde de dolari anul trecut, multumita deciziei de a diversifica economia si investitiile profitabile in strainatate. “Probabil el este cel mai inventiv dintre toti cei prezenti in acest top”, a remarcat Luisa Kroll, editor al publicatiei “Forbes”.
Seicul Dubaiului incurajeaza puternic investitiile in constructii. Din acest motiv, Dubaiul si-a schimbat in ultimii ani complet infatisarea