Partidul aflat la guvernare în Ungaria, Fidesz, și-a anunțat retragerea din grupul Partidului Popular (PPE) din Parlamentul European, la puțin timp după un vot care ar fi permis suspendarea sau excluderea grupării conduse de Viktor Orban.
Noile reguli, adoptate cu 148 de voturi „pentru” și 28 de voturi „împotrivă” stabilesc că un partid membru poate fi suspendat în ansamblul său sau exclus.
Viktor Orban a răspuns rapid, cu o scrisoare în care anunța că nu are de gând să aștepte un eventual vot pentru excludere.
https://twitter.com/KatalinNovakMP/status/1367053668458106881?ref_src=twsrc%5Etfw
„Vă informez că eurodeputații Fidesz demisionează din grupul PPE”, a scris orban, în mesajul adresat liderului grupului Manfred Weber.
Premierul maghiar a precizat că regulile adoptate sunt „un act ostil împotriva Fidesz și a alegătorilor săi”.
Mai mulți oficiali conservatori se arătaseră încrezători că, odată ce noile reguli vor fi adoptate, grupul va vota pentru suspendarea Fidesz, care are în prezent 11 eurodeputați membri ai PPE. Unul dintre membrii Fidesz era deja suspendat din grup.
Momentul de miercuri a fost punctul culminant al unei lungi perioade de tensiuni între Fidesz și familia sa conservatoare din Europa.
Mai mulți membri ai PPE au susținut în mod repetat suspendarea sau excluderea Fidesz, acuzând atacurile guvernului Orban la adresa democrației, a justiției și a libertății presei.
Începând din martie 2019, Fidesz a fost suspendat din Partidul Popular European, formaţiunea paneuropeană conservatoare, dar încă avea 12 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ai conducerii acestuia de a-i exclude.
Odată cu plecarea Fidesz, PPE rămâne cu 175 de membri, în continuare prima formațiune politică transnațională din Parlamentul European. Din România, fac parte din PPE deputații PNL, PMP și UDMR.
Este de așteptat acum ca grupul Fidesz să caute să fie acceptat în gruparea eurosceptică a „Conservatorilor și Reformiștilor” (ECR), care are actualmente 61 de membri și e dominată de polonezii din PiS ai lui Kaczynski, aflați la putere la Varșovia, și de flamanzii separatiști din Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).
Potrivit unor surse din PPE, citate de Euractiv, este posibil ca Fidesz să se alăture Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), formațiune eurosceptică europarlamentară cu 61 de membri, dar să rămână în Partidul Popular European.