În cimitire, cei care au murit de COVID au fost îngropați și câte doi-trei într-un mormânt. Criticii spun că mulți și-au pierdut viața infectați cu coronavirus din cauză că Iranul a interzis vaccinurile din SUA și din Marea Britanie.
Iranul și-a făcut propriul vaccin împotriva COVID-19
Liderul suprem al țării, Ali Khamenei, a spus, la începutul anului, că acestea ar putea servi la „contaminarea” Iranului. La opt luni de la anunțul lui Khamenei, în septembrie, autoritățile au acceptat serul de la compania americană Johnson&Johnson. Alte șase tipuri de vaccinuri sunt folosite în Iran, printre care Sputnik și AstraZeneca, dar și serurile fabricate local, precum Noura și Fakhra. Pe acestea din urmă însă nu au fost făcute suficiente teste.
„Guvernul s-a mișcat prea încet cu campania de vaccinare, a început prea târziu. Ar fi trebuit să distribuire vaccinuri mai devreme”, se plânge un localnic din Sari jurnaliștilor de la Europa Liberă. În Iran, primele doze de vaccin Sputnik au ajuns abia în luna februarie.
Ei vor acum să ne vaccineze cu serurile făcute aici, care nu au fost suficient de bine testate. De ce le dau oamenilor vaccinuri netestate? Autoritățile spun că vaccinurile de la Pfizer, cel rusesc și cel chinezesc nu sunt bune, dar oamenii le vor pe acestea. Nu au încrede în vaccinurile iraniene.
Iranian:
Chiar și medicilor și asistentelor le e teamă să administreze aceste vaccinuri familiilor lor, mai povestesc oamenii din Sari.
Nu au încredere în autorități
În ciuda efectelor devastatoare ale pandemiei, oficialii iranieni susțin că se bucură în continuare de încrederea populației.
„Motivul pentru care am rezistat presiunii timp de 42 de ani este încrederea oamenilor în noi”, spune Hassan Rouhani, fostul președinte al Iranului, potrivit Europa Liberă.
Doar că oamenii par a fi de altă părere.
„Nu știu cum trăiesc oficialii, dar oamenii simpli trăiesc în cele mai proaste condiții. Moartea a devenit deja un lucru comun pentru noi. În fiecare zi, oamenii din viața noastră ne părăsesc, mor”, spune un localnic.
Moartea a devenit mai ușoară. Îi face pe oameni să le fie mai puțin teamă. A devenit ceva normal să-ți pierzi un membru al familiei.
Localnic din Sari, Iran:
„Ce a făcut guvernul? Până acum, nimic. Ar trebui să aibă grijă măcar de nevoile primare ale oamenilor, economic vorbind”, spune altcineva. „Când se închide un magazin, patru oameni își pierd locurile de muncă. Fiecare dintre aceștia patru are de hrănit acasă alte două sau trei guri, așadar, mai mulți oameni au de suferit. Dar nu văd ca autoritățile să joace vreun rol în asta, sunt aproape invizibile”.
„Nu mi-e teamă de coronavirus, mi-e teamă că nu voi mai avea bani”
Obișnuiți deja cu pandemia, cu lipsa de vaccinuri și de protecție, cu moartea din jurul lor, iranienii se tem mai degrabă că nu vor mai avea din ce să trăiască, și mai puțin că se vor îmbolnăvi.
„Nu mi-e teamă de coronavirus, mi-e teamă că nu voi mai avea bani”, le-a mărturisit un localnic jurnaliștilor.
Ne culcăm înfometați. Fie murim de COVID-19, fie murim de foame.
Iranian:
Iran a înregistrat, de la începutul pandemiei, peste 5,6 milioane de cazuri de coronavirus. Peste 120.000 de oameni au murit infectați. Experții spun însă că numărul deceselor ar putea fi de patru ori mai mare, arată Europa Liberă.
Lovită de al cincilea val
Țara din Orientul Mijlociu se confruntă acum cu al cincilea val al pandemiei de COVID-19. Zilnic, în ultimele două luni, au fost înregistrate între 300 și 700 de decese. Cu o populație de aproape 84 de milioane de oameni, Iranul are o rată de vaccinare de doar 18%.
Într-un interviu pentru France24, un medic de la unul dintre spitalele din centrul Iranului a spus că situația este atât de gravă încât personalul este nevoit să trimită acasă bolnavii de COVID-19, chiar și pe cei aflați în stare foarte gravă, pentru că nu mai sunt locuri.
„Nu avem suficient oxigen pentru pacienți. Le dăm jumătate din cantitatea de care au de fapt nevoie doar ca să avem pentru toți, în speranța că mâine poate vom primi mai mult. Medicamentele pe care le oferim bolnavilor nu le-am mai văzut de zile întregi. Nu avem paturi libere, nu avem niciun fel de loc, nici pe culoare, nici în grădină”, se plângea un medic luna trecută.
„Suntem în postura în care trebuie să decidem cine trăiește și cine moare”, a adăugat e.