Fiecare consumator casnic și fiecare gospodărie va avea posibilitatea de a fi producător de energie din surse regenerabile

Actul normativ reglementează statutul consumatorului casnic, care poate deveni prosumator. Adică,  fiecare consumator casnic și fiecărei gospodărie va avea posibilitatea de a fi producător de energie din surse regenerabile.

Potrivit legii, prosumatorul este ‘clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

Legea trimisă spre promulgare stipulează astfel că prosumerul își poate asigura consumul de energie din surse regenerabile de energie.

Totodată, acești potențiali producători vor putea să își comercializeze cantitatea de energie electrică produsă suplimentar propriilor nevoi în Sistemul Energetic Național, iar producția suplimentară de energie furnizată în sistem nu va fi fiscalizată. În consecință, românii care au case verzi, cu panouri fotovoltaice, pot livra surplusul de energie în rețeaua electrică a furnizorilor, primind bani în schimbul energiei vândute.

”Această lege armonizează legislația României la pachetul legislativ al Uniunii Europene în materie de energie, prin conferirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică. Astfel, oricare român poate să joace un rol important în sistemul național energetic și pe piața energiei, ceea ce va da șansa consumatorilor casnici să își dezvolte noi afaceri, și, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea economică generală a țării, spune deputatul PSD Dolj, Alina Tănăsescu.

Începând de anul acesta, capitolul energie electrică a fost supus unor schimbări majore. Dacă până la finele anului 2017 statul era cel care stabilea prețurile, acum consumatorii casnici nu mai au facturi la electricitate pentru că furnizorii sunt cei care vor stabili costurile și modalitățile de plată.

Citește și: Primarii și pensiile speciale – banii, viața și DNA. ”Primarul e cel mai deștept pe Pământ”

 
 

Urmărește-ne pe Google News